Foto Rolf Waltersson.

Glädje, gemenskap, respekt och stolthet

Nu i lördags, 25 maj, invigde Idrottsklubben EskilstunaGymnasterna (IKEG) sin nya lokal, Skjulstahallen. Det firades med gymnastikuppvisningar och trollkarl samt förtäring av kaffe och saft, bullar och tårta.

IKEG har cirka 840 medlemmar. Verksamheten består huvudsakligen av barngymnastik, truppgymnastik freerunning och hopprep. Föreningens motto är ”glädje, gemenskap, respekt och stolthet” berättade Lotta Nilsson för mig. Hon berättade vidare att i och med den nya hallen kan man lättar ta emot all som står i kö för att delta i föreningens olika aktiviteter.

Lotta Nilsson pekade stolt på den nya parkourparken som föreningen just byggt upp. För mig som är novis och inte ens vad parkour betyder, berättade Lotta att det det går ut på att forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel.

Ibland ser man parkourutövare som far fram i stadsmiljöer där man hoppar över staket och murar och nedför trappor och trappräcken i halsbrytande manövrer.

Nu har det blivit allt vanligare att man i kommuner runtom i landet bygger speciella parkourparker för att undvika alltför drastiska övningar i stadsmiljöer där risken finns att det kan hända olyckor.

En viktig poäng är att parkour inte är tävlingsinriktat och saknar därmed poängsystem.

I ställer för det franska ordet parkour används ofta det en den engelska beteckningen ”free running”.

På föreningen hemsida kan man läsa:

”Föreningen Idrottsklubben EskilstunaGymnasterna har funnits sedan 30 augusti 1940. Genom åren har föreningen haft flera olika namn och även flera olika verksamheter. När föreningen bildades hette den Eskilstuna Kvinnliga Gymnastik och Idrottsklubb (EKGIK). När föreningen under slutet av 80-talet och början av 90-talet fick fler och fler killar ändrades namnet till Eskilstuna Gymnastik och Idrottsklubb (EGIK).”

När föreningen startade 1940 var den huvudsakliga inriktningen friidrott, men ganska snabbt kom gymnastiken in i bilden.

Föreningen har under flera år varit mycket framstående inom handboll. Men när det blev svårare att aktivera handbollsspelare i slutet av 70-talet och början av 80-talet beslutades att handbollen skulle läggas ner och de som var verksamma inom handboll flyttade över till GUIF.

En annan del av föreningen startades 1995 med verksamhet endast inom gruppträning och hette då Gymmix Sports Club.

Efter sammanslagningen mellan dessa två föreningar togs namnet Gymmix Sports Club Eskilstuna.

”Gymmix var Gymnastikförbundets varumärke på kvalitetssäkrad gruppträning, och eftersom vi runt 2012 hade en mycket liten verksamhet inom gruppträning togs beslutet att ännu en gång ändra namnet på föreningen. Nu blev det Idrottsklubben EskilstunaGymnasterna, vilket vi räknar med ska leva vidare i många år framöver”.

Som lite kuriosa nämnde Lotta Nilsson att när föreningen startade 1940 var det vid ett möte på konditori Flora.

Jag var inte kvar under hela invigningsfesten. Men under den tid jag var där tog jag bilder på parkouruppvisning, gruppgymnastik och barngymnastik.

Småbarnen skulle ta sig runt på en bana som påminde lite om en agilitybana för hundar, med balansövningar, hoppa över hinder, krypa genom tunnel, slå kullerbytta och liknande. Det var mycket iver, glädje och ”spring i benen” i dessa ungar.

Ja, det var ”glädje, gemenskap, respekt och stolthet” som är föreningens motto.

Text och foto: Rolf Waltersson

You May Also Like