Recension: Jonas Levi – formidabel Roots Reggae

Tittar man på några av de största svenska reggaeakterna så som Syster Sol, Helt Off, Kultiration och Peps Persson har de gemensamt att de sjunger på svenska. Jonas Levi däremot sjunger på engelska och han gör det riktigt bra. Redan från första låten “Go on so” inser man vilken kvalitet Jonas Levi har och den dippar inte någonstans.

Jonas Levi har tidigare medverkat i olika reggaeband, det här är med andra ord hans första soloskiva och vilken debut det är. Klockren Roots Reggae direkt från Skärblacka inspelad i Red Hut Studios och producerad av Janne Karlsson från Kalle Baah som dessutom står för trummorna på det här albumet.

Levi har en helt otrolig röst som präglas av en viss heshet, det finns soul och det finns framför allt en enorm tajming. Även om musiken är helt klanderfri är det ändå just sången som drar det stora lasset i låtarna. Den är nästan beroendeframkallande.

Merparten av låtarna kan kategoriseras som Roots Reggae medan “Peace Love & Bless” snarare är en skalåt och “My Ticket” en rocksteadylåt. Toots Hibbert är en stor influens för Jonas Levi och det är kanske därför han söker sig tillbaka till reggaens rötter i just de låtarna. Enligt mitt tycke är det låtar som gör en stor skillnad för helheten, jag tycker ju om när det finns lite kontraster på en skiva.

Det här är fulländad reggae och det är nästan svårt att tro att det kommer från Sverige men däremot fullt förståeligt att det kommer från Skärblacka. Av vad jag har förstått har skivan hyllats bland inbitna reggaefantaster, jag kan bara hoppas att skivan kommer nå ut till den breda massan av de som säger sig gilla reggae, släpp Bob Marley en stund och ge Jonas Levi den chans han förtjänar.

Jonas Levi på Facebook
Red Hut Studios på Facebook

You May Also Like