Recension: Fat Slap – Back on Track

Band: Fat Slap
Skiva: Back on Track
Genre: Rock’n Roll
Utgivningsår: 2018

Rock’n Roll-gänget Fat Slap från Eskilstuna är tillbaka med en ny skiva och det har hänt en del sedan deras förra album V8 kom ut för två år sedan. De har flyttat några steg bort från den rockabilly jag förknippar med Link Wray och Robert Gordon och deras dieseldoftande distade gitarrer till ett snällare 60-tals sound. Dessutom är ståbasen utbytt mot elbas. Jag tycker inte att vänner av rockabilly behöver vara oroliga eftersom det fortfarande svänger.

Däremot tror jag att landets parkasklädda vespaförare kan vara en ny målgrupp för Fat Slap. Det grundar jag på att soundet på Back on Track har många likheter med den brittiska beatrocken som växte sig stark på 60-talet med bland annat The Swinging Blue Jeans och svenska Ola & The Janglers. Kanske blir det Fat Slap som förenar mods och rockers för evigt?

På Back on track hittar vi till skillnad mot förra skivan en hel del covers. “Blue Moon of Kentucky”, “Tennessee Walz” och “Runaway” är några och de har lyckats bra med arrangemangen överlag. Allra bäst har de lyckats med “Hound Dog” som går helt i moll samt Wilson Pickets “If you need me” där orgeln och munspelet lyfter låten på ett trevligt sätt.

Jag tycker ändå att bandets egna låtar är de mest intressanta. Både “Misery Train” och “The Loser” doftar väldigt mycket The Zombies. Sen finns det även tydliga spår av andra stora 60-talsnamn som Del Shannon, The Searchers och Roy Orbison. Fat Slap blandar både pop och rock på ett sätt som gör att det aldrig blir statiskt.

Totalt innehåller skivan 15 låtar med en speltid på 46 minuter.

Fatslap på Facebook

You May Also Like