Tung reggae med Vivian Jones – aktuell för Öland Roots

Skärblacka fortsätter att leverera. Med riddims vi känner igen bland annat från Jonas Levis debutalbum Experience är det senaste albumet från Red Hut Recordings ett samarbete med den jamaicanskfödde sångaren Vivian Jones. På torsdag uppträder han på reggaefestivalen Öland Roots.

Vivian Jones har varit en del av reggaescenen sedan 70-talet då han spelade i olika band. Under 80-talet axlade han rollen som soloartist. Det är främst Roots Reggae och Lovers Rock som varit Jones paradgrenar.

Humanity Calling träffar mitt i prick gällande vilken sorts reggae jag föredrar. Den är tung, inte särskilt solig och av de fem låtarna har fyra riddims hämtats från Jonas Levis debutalbum Experience. Ett album som jag tokhyllade när det släpptes. Därför trotsar mina mungipor tyngdlagen totalt när de drar spikrakt uppåt.

Jag har haft de här låtarna fastkilade i hjärnan under en lång tid nu och att få höra dem med Vivian Jones, med nya texter, gör att man bara vill sätta sig i första bästa färdmedel ner till Öland Roots där han uppträder på torsdag kompad av Red Hut Band.

Go To Get Away och Wickinder är brutalt feta och Vivian Jones har en skönt melankolisk stämma, dessutom finns det gott om soul i rösten. Det hörs framför allt i titelspåret Humanity Calling som för övrigt är hämtad från Papa Dees låt Någon Som Dig. Även om det inte är mitt favoritspår på skivan så är det ett bevis på vilken talang Vivian Jones besitter.

På B-sidan får vi vad producenten Janne Karlsson beskriver som “överfeta dubar”. Jag kan bara hålla med och även här träffar Red Hut Recordings mitt i prick. Jag kan förvisso inte utnämna mig själv till någon slags dubkonnässör även om det är en genre jag uppskattar. När det gäller dub vill jag gärna ha mycket av reggaekänslan kvar och det får man här. Albumet finns bland annat på Spotify men dubversionerna finns enbart på vinylen.

You May Also Like