Radioprogrammet Ny våg spelade stor roll

För 40 år sedan, d en 18 augusti 1980 sändes det första avsnittet av radioprogrammet Ny Våg i Sveriges Radio P3. Programmet var extremt viktigt för den generationens punkare och rockälskare och trots massiva protester gick programmet i graven efter tre år.

Från början sändes Ny Våg tre gånger i veckan med 15 minuter per avsnitt. Programtiden ökade allteftersom och i slutet hade de en hel timme i veckan. Ulrika Malmgren, Johan Nilsson och Christian Wigardt var programledare och senare tillkom flera andra, bland annat Jonas Almquist och även Håkan Persson som senare skulle hålla i P3 Rock.

Vilken betydelse hade då Ny Våg för ungdomarna under 80-talets första halva? Jag slängde ut frågan på Facebook och de flesta svarade att programmet var extremt viktigt. Där fick de höra ny musik, upptäcka nya band, och genom att spela in avsnitten på kassettband kunde de lyssna på låtarna om och om igen.

Kanske hade programmet ännu större betydelse för de som bodde långt ifrån storstäderna, för de som hade minimal möjlighet att köpa skivor med udda punkband. Men Ny Våg spelade inte bara musik, de tipsade även om fanzines och spelningar, sände flera livekonserter och intervjuer.Programmet fungerade som en slags anslagstavla där folk från landets alla delar kunde komma i kontakt med varandra, det här var ju under en tid då det brevväxlades väldigt mycket.

Ny Våg var verkligen inget forum för de stora skivbolagen, tvärtom låg fokus på att spela musik med mindre band som själva skickade in sina låtar. Ett av dessa band var Asta Kask som snabbt blev omtyckta utav många. Vid den tiden var de bara ett av alla band i mängden men idag är de ett av Sveriges största punkband genom tiderna.

Med den kontroversiella punken haglade också anmälningarna in till Radionämnden. Programmet fälldes dock bara fyra gånger. Det var nog en hel del moralens väktare ute i stugorna som retade sig på bandnamn, låttitlar och texter. De låtar som fälldes var Rävjunk – Bohman Bohman, Pizzoar – Guds Barn, Kriminella Gitarrer – Knugen Skuk och The Same – Kuken i styret.

Listan över de band som medverkat i Ny Våg är lång men för att namndroppa kan jag nämna Missbrukarna, Trots, Trogsta Träsk, Zäpo, Smuts, Jesus Njure, Mesk, Terror Pop, Grisen Skriker, Sötlimpa, Moderat Likvidation och sist men inte minst Massmedia som var det allra sista bandet ut i det sista avsnittet den 28 juni 1983. Genom Ny Våg kunde lyssnarna även få höra utländska band, främst från England och USA.

Förra veckan var det exakt 40 år sedan det första avsnittet sändes och trots att programmet gick i graven efter tre år lever musiken kvar i högsta grad. Har man inte hört Ny Våg eller om man vill återuppliva gamla minnen finns det en hel del avsnitt upplagda på Youtube.

You May Also Like