Solidaritet och välgörenhet bakom återföreningen av Adhesive

Den 15e december spelar Adhesive på Lokomotivet i Eskilstuna tillsammans med Millencolin och The Dahmers. Adhesive återförenades under 2017 och turnerar nu världen runt för att donera hela vinsten till Läkare utan gränser.

Katrineholmsbandet Adhesive bildades i början av 90-talet, influenserna var ganska tydliga och deras melodiösa punk går att placera i samma fack som Bad Religion, Pennywise och Millencolin. Den så kallade skatepunken var enorm under den här perioden och Sverige låg i framkant. Med flera skivor i bagaget beslutade Adhesive att lägga ner bandet 2002. Idag är flera av deras skivor dyra samlarobjekt.

Genom åren har bandet fått många saftiga erbjudanden om att återförenas men har tackat nej varje gång. För ett år sedan kom frågan upp igen och efter att ha diskuterat noga valde de att tacka ja den här gången, men det skulle vara av en vettig anledning. Istället för att själva tjäna pengar valde de att skänka hela vinsten till Läkare utan gränser.

Adhesive är trots ett långt uppehåll fortfarande väldigt populära världen över och har efter återföreningen hunnit med att spela bland annat i Sverige, Kanada, Spanien, Japan, Finland och Tyskland. Bandet har själva planerat turnerandet men fram över kommer de att ta hjälp av en turnéarrangör.

Nästa år går det svenska folket till valurnorna och på frågan om vad Adhesive tycker om det politiska klimatet blir svaret att det är komplicerat. Outsourcing tillsammans med otrygga anställningsformer är ett stort problem, segregation och den högerpopulistiska framfarten är ett annat. Den etablerade politiken är anpassad utifrån marknadsekonomiska behov istället för att satsa på en offensiv välfärdspolitik med social trygghet, full sysselsättning, höjda löner samt utjämning av klassklyftorna.

Sverige är ett fantastiskt land på många olika sätt, men alla rättigheter och reformer som vunnits genom blod, svett och tårar kan med lätthet monteras ned. Man får inte mer än man är beredd att kämpa för.

Adhesive består av: Geir Pedersen, sång och bas, Micke Fritz, sång och gitarr, Mathias Andersson, sång och gitarr, och Robert Samsonowitz, trummor

Den 15e december står de alltså på scenen i Eskilstuna tillsammans med Millencolin och The Dahmers. Lokomotivet är platsen och konserten börjar kl 19.00

Adhesive på Facebook
Evenemanget på Facebook

Mikael Ström

You May Also Like