Swedbanks konjunkturrapport – Nu återgår shoppandet till det “normala”

Jag såg ekonominyheterna på TV4, 25 augusti. Enligt Swedbanks senaste konjunkturbarometer kommer ekonomin att ta fart igen efter pandemin.

Det blir som en “ketchupeffekt” efter en tid då konsumtionen varit jämförelsevis låg spår bankens experter. Ett ökat shoppande sätter fart på ekonomin så att vi kan återgå till det “normala”.

“Det finns pengar att handla för”, konstaterar Swedbanks experter.

Och affärsmännen ligger i startgroparna. En som säljer kläder och skor, intervjuades i TV-inslaget. Han har laddat upp lagret med nya kepsar. 33 olika motiv att välja på.

På tal om kepsar. Jag hittar en keps från det franska modehuset Givenchy som kostar 8 730 kronor. Men då ingår fri frakt.

När inslaget om denna “ljusnande ekonomiska framtid” var färdigt i TV4, blev det reklamavbrott. Eller tvärtom – Reklaminslagen avbryts av filmer och andra program.

Först var det reklam för reseföretaget “Ving”:

“Om det ändå vore vinter snart. Boka din resa till värmen”.

Bilmärket Seat var tvärtom, lite sent ute:

“Upplev sommaren med nya Seat”. Så dags nu när det snart är september.

Man frågar sig om debatten om klimatet och hur jordens uppvärmning påverkas av såväl flygresande som överkonsumtion har gått spårlöst förbi i de finansiella kretsar där allt bara handlar om att håva in pengar.

Själv gör jag vad jag kan för att rädda klimatet. Jag har slutat köpa plastkassar.

PS. Just som jag skrivit färdigt det här inlägget sent på kvällen går jag in på Eskilstuna-Kurirens (E-K) nättidning för att kolla senaste nytt.

Och vad möter jag där? Jo, nästan varenda artikel i tidningen är nerlusad med reklam. Reklam från det franska modehuset Givenchy som jag just skrivit om.

Nästan lite läskigt. Det kan inte vara en tillfällighet. Är det så att reklamen som dyker upp i E-K (och kanske i andra tidningar) på min skärm styrs av just det jag tidigare varit inne på. I det här fallet granskning av svindyra och onödiga lyxprylar.

Att sånt dyker upp i mitt facebookflöde har jag sett. Men att även tidningsreklamen styrs personligen efter vilka sidor man nyligen varit inne på. Är vi så övervakade?

Utöver reklamen från modehuset Givenchy flödar E-K över även av reklam från det “Münchenbaserade lyx-e-handelsföretaget Mytheresa” som också säljer kläder, väskor och annat till rena fantasisummor.

Samt Miinto, som har huvudkontor i Köpenhamn, där man kan shoppa “de populäraste trenderna från mer än 2 000 modebutiker”.

Exempel:

– Sneakers Shoe 10 175.

– Högklackade skor av märket Saint Laurent där klackarna är formad som dollartecken. 8 273 kronor.

Rolf Waltersson

You May Also Like