Så här ser vykortet ut som Polisen just nu delar ut till äldre personer runt om i landet… (Foto: Polisen)

Polisen vill varna äldre människor för bedrägerier – med hjälp av vykort i brevlådan

Under den närmaste veckan kommer personer som är 70 år och äldre att få ett vykort från Polisen. Vykortet innehåller råd från Polisen för att stärka de äldres förmåga att stå emot bedrägeriförsök.

Olika typer av befogenhetsbedrägerier, framförallt telefonbedrägerier, fortsätter att öka i vårt samhälle. Under förra året ökade antalet anmälda telefonbedrägerier med hela 86 procent jämfört med föregående år, och brottsvinsterna i dessa brott uppgår till ”619 miljoner kronor” under samma period. När det gäller telefonbedrägerier riktar bedragarna in sig på allt äldre personer, och därför kraftsamlar nu Polisen för att nå dem med brottsförebyggande råd.

Når ut till 1,2 miljoner hushåll

– Vi behöver öka kunskapen hos de äldre och nå fler som riskerar att utsättas för brott. Genom vykorten når vi ut till 1,2 miljoner hushåll och hoppas att fler, som kanske inte tidigare fått information, ska ta del av våra råd om hur man undviker att bli lurad, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum.

Förövarna riktar in sig på äldre personer.

Bedrägeribrotten lämnar ett brottsoffer efter sig som lider både fysisk och psykisk skada, där vissa blir av med sina livsbesparingar. Brottsvinster från bedrägerierna finansierar i sin tur kriminell verksamhet och kan kopplas till skjutningar i kriminella miljöer.

Vill försvåra för bedragarna

– Genom satsningen vill vi också försvåra för bedragarna att utföra bedrägeribrotten för att på så sätt minska handlingsutrymmet i den kriminella ekonomin, säger Lotta Mauritzson.

Kommer i brevlådan

Den som får vykortet i sin brevlåda uppmanas att spara informationen för att bli påmind i vardagen. Dessutom genomförs en rikstäckande annonskampanj i riks- och lokalpress samt digitala kanaler. Satsningen riktar sig även till allmänheten för att uppmana anhöriga till äldre att prata med sina nära och kära om hur man skyddar sig mot bedrägerier.

Polisens råd:

  • Lägg på luren! Om du blir osäker ska du avsluta samtalet.
  • Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan!
  • Lita inte på den som ringer, även om personen verkar trovärdig!

Fler tips om hur du kan skydda dig hittar du på Polisens hemsida.

Läs också:

Åldringsbrott: Flera åtalas för bedrägerier i mångmiljonklassen

You May Also Like