“Allting går att sälja med mördande reklam. Kom och köp konserverad gröt”

Ni som är lite äldre kommer säkert ihåg Ulf Peder Olrogs slagdänga “Konserverad gröt” från 1948, där han raljerade över handlare som efter kriget försökte sko sig på surrogatmat, till exempel kaffesurrogat.

Jag tänker ofta på den slagdängan när jag ser och hör dagens reklam. Till exempel senast vid bensinmacken där fotbollsstjärnan Messi gör reklam för Pepsi på en jättestor affisch.

Han står självsäkert och manligt med armarna i kors:

“Pepsi MAX. Taste of champions”.

Nere i högra hörnet på reklamaffischen en fotboll och: “Uefa Champion Leauge”, som förmodligen innebär att reklamen på nått sätt är i samarbete med Uefa, som är den främsta fotbollsturneringen för klubblag i Europa.

Kändisar och reklam hänger ju intimt samman. Tanken är naturligtvis, i det här fallet, att man ska bli sugen på Pepsi därför att Messi på något sätt ger en “Taste of champions”. Vad nu det är?

Tänker man efter är det så dumt att klockorna stannar. Köper folk Pepsi på grund av det här reklambudskapet?

Förmodligen gör folk det. Det går säkert att läsa av i försäljningsstatistiken att försäljningen ökar rejält efter en stor reklamkampanj.

Om det inte funkade så, vore det bortkastat pengar av Pepsi, och alla andra företag, att satsa massor med miljoner på reklambudskap av det här slaget.

Jag antar att Messi, en av världens bäst betalda fotbollsspelare, (1,2 miljarder kronor 2019) får en skaplig hacka för besväret att stå med armarna i kors.

Vill man sedan moralisera lite kan man fundera över kopplingen idrott, som väl ska vara något hälsosamt att ägna sig åt, och Pepsi, som väl inte är lika hälsosamt.

Pepsi innehåller kolsyrat vatten, färgämnen, socker eller annat sötningsmedel, fosforsyra, citronsyra, konserveringsmedel och aromämnen.

Lite lustig är att Pepsi, som började tillverkas under 1890-talet av apotekaren Caleb Bradham under namnet “Brad´s drink” att användas mot magsmärtor.

1903 byttes namnet till Pepsi som kommer från dyspepsi, som är ett samlingsnamn för olika magbesvär.

Om dagens Pepsi har samma verkan som Caleb Bradhams “Brad´s drink” borde Pepsi marknadsföras snarare som undermedlet mot “känslig mage” i stället för “Taste of champions”.

För att understryka ytterligare hur falsk och vilseledande reklam oftast är så gjorde Pepsi en reklamkampanj under 1960-talet under namnet “Pepsi Generation”:

“Kampanjen uppmanade unga (‘Come Alive! You´re the Pepsi Generation’) och förde fram Pepsi som de ungas val gentemot Coca-Cola. Pepsi var drycken för de unga och de med ungdomliga åsikter med framtiden för sig. Den är ett tidigt exempel på hur livsstil knyts till en produkt (lifestyle marketing) och förde fram egenskaper hos konsumenterna snarare än produkterna”.

Wikipedia.

Läs det här citaten från Wikipedia noga en gång till. Det är just det dagens reklam oftast handlar om. Man säljer upplevelser som gör ditt liv lyckligt och meningsfullt. Oavsett om det är reklam för bilar, hårschampo, eller något annat – det är upplevelserna du får som är grejen.

Till sist måste sägas att det finna andra fabrikat än Pepsi. “Things go better with Coke”. Eller “Red Bull ger dig viiingar”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like