Pingstkyrkans Second Hand-butik i Eskilstuna – Staden Lviv i västra Ukraina är en så kallad vänort till Eskilstuna.

Pingstkyrkan i Eskilstuna startar insamling för krigets offer!

Pingstkyrkan i Eskilstuna drog i helgen igång en insamling av pengar. Medlen ska användas för att hjälpa de utsatta i krigets spår i Ukraina.

Det som kommer att behövas är madrasser och filtar, mat och annat för den stora mängd internflyktingar som just nu väntas komma till framför allt västra Ukraina. Detta vill Pingstkyrkan i Eskilstuna att de insamlade medlen ska kunna gå till.

Lviv – Eskilstunas vänort

Staden Lviv är belägen i den västra delen av Ukraina. Lviv är en av Eskilstunas just nu 14 så kallade vänorter. Hit väntas ett stort antal internflyktingar. Människor som kommer att behöva allt från madrasser och filtar till mat och leksaker till barnen. Vänortsrörelsen drogs igång i Sverige i samma veva som Finlandshjälpen under andra världskriget. I dagsläget har Eskilstuna 14 vänorter spridda över världen. En av dem är alltså Lviv i Ukraina.

De senaste åren har kontakten från Eskilstunas sida med dessa vänorter varit väldigt liten, men Kommunstyrelsen ordförande i Eskilstuna (S) Jimmy Jansson säger att Eskilstuna står redo att gå in och hjälpa sin vänort om de ber om hjälp.

I förra veckan visade Eskilstuna solidaritet med det ukrainska folket – bland annat genom att hissa den ukrainska flaggan på Fristadstorget i centrala Eskilstuna.

Pingstkyrkan involverat sedan 90-talet

Pingstkyrkan i Eskilstuna har varit engagerad i Ukraina sedan tidigt 1990-tal. Sedan Ukraina blev ett självständigt land 1991 har man hjälpt landets invånare på olika sätt – och nu har man alltså dragit igång en insamling.

I helgen drog Pingstkyrkan i Eskilstuna igång sin insamling för att hjälpa internflyktingarna i Ukraina. Pengar är just nu den mest effektiva gåvan, menar Pingstkyrkan i Eskilstuna.

You May Also Like