Huvudrollerna. Penny Rosendahl spelar Mio. Cassandra Rosendrake spelar Jum-Jum. Foto: Rolf Waltersson.

Mio min Mio kommer till Eskilstuna

Teaterföreningen Sigurd sätter upp Mio min Mio som teater i salongen Royal i Eskilstuna. eFOLKET träffar regissören Fredrik Strömqvist inför uppstarten av evenemanget.

Mio, min Mio är en äventyrsroman från 1954, författad av Astrid Lindgren. Historien handlar om nioårige Bosse, som lämnar samtidens Sverige, hamnar i Landet i fjärran och får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato som är berättelsens antagonist. Wikipedia.

Hur hanterar man då känslor och ondska som uppkommer? I boken berättar Astrid Lindgren om Bosse som i fantasins gestaltning blir kung i landet fjärran och träffar sin far som är kung och berättar att hans namn är Mio.

Mio skrevs ju på femtiotalet och om man tänker sig det som fanns då och Astrid Lindgren som såg en pojke sittande på en bänk och såg att han såg så ledsen ut och började fundera vad finns det för bakgrund och vad finns det för stöd där hemma och för många fanns det fantasin man kunde fly till, börjar Fredrik berätta om uppkomsten till Astrid Lindgrens bok, Min min Mio.

Fredrik Strömqvist är en kulturintresserad människa som har alltid intresserat sig för hur människor är och beter sig och det medför att han är samhällsengagerad också. Och när han kan kombinera det trivs han som bäst. Teater ger en bra och fin plattform för detta.

– Berättelsen är en magisk resa, man kan säga att det är egentligen två resor – inte bara en resa om att det är en pojke som försvinner till landet i fjärran utan också en inre resa där han inser att han har mer inom sig och har ett uppdrag, berättar Fredrik Strömqvist.

Om man tänker i fantasy-tanker så är Mio min Mio den första boken som Astrid Lindgren skrev men den har senare följts av böckerna Bröderna Lejonhjärta (1973) och Ronja rövardotter (1981) som också kan falla in under genren tidig fantasy.

Teaterföreningen Sigurd är en förening i Eskilstuna och har ett hundratal medlemmar. Dessa medlemmar beslutar kollektivt och demokratiskt vad som ska spelas och har flera regissörer som tittar på de olika projekt som framröstas och anmäler intresse för att regissera. Styrelsen i sin tur delar sedan ut respektive projekt på vald regissör.

Att spela Mio min Mio på Royal biografen ger utmaningar och möjligheter i och med att framför den stora scenen finns en stor fri golvyta som kan utnyttjas i spelet.

Om varför valet fallit på Mio min Mio berättar Fredrik Strömqvist att de gjort en uppsättning av Astrid Lindgren tidigare och denna är den första av hennes tidiga “fantasy”-berättelser.

Fredrik gör gärna saker tillsammans med andra, det blir bättre så. Medskapande kan vara ett fint ledord som gör att alla deltagare i spelet känner sig inkluderande.

Den kommande publiken till föreställningen är som Fredrik ser det hela familjen.

Det praktiska arbetet med teatern påbörjas söndag 13/11 och sedan kommer det att spelas upp för allmänheten. 26-27 November, 3-4 December och 9 December.

Reporter: Tommy Fredriksson
Ljudredigering: Tomas Pontus Widén
Foto: Rolf Waltersson

I ljudreportaget nedan hör du Fredrik Strömqvist berätta om föreställningen Mio min Mio.

Info:

  • Bearbetning: Bobo Lundén
  • Regi: Fredrik Strömqvist
  • Premiär: Lördag 26 november kl. 14:00
  • Föreställningar: Lördag, Söndag 26–27 november, Lördag, Söndag 3–4 december och Fredag 9 december
  • Var: Royal Eskilstuna, Järntorget 2, Nyfors
  • Pris: Vuxen 150 kr Barn upp till 15 år 75 kr (Fika ingår i biljetten)

Foto: Rolf Waltersson vid repetitionstillfället.

You May Also Like