Bildskapare. Marek Studzinski / Pixabay.

Opinionsundersökning: Stödet för Nato-medlemskap minskar tydligt!

En ny opinionsundersökning visar att svenskarnas stöd för Nato-medlemskap har minskat från 65 till 57 procent.

Andelen som säger nej ligger kvar på 20 procent, medan andelen tveksamma har ökat från 17 till 23 procent.

Det är opinionsföretaget Verian som gjort undersökning. Från början var namnet Sifo. Sedan byttes det till Kantar Public. Och nu är det Verian, som kommer från latinets “sanning”.

Opinionsundersökningar ska bedömas med försiktighet. De kan slå fel både åt det ena och det andra hållet. Men i det här fallet är förändringen så stor att det är statistiskt säkerställt att den faktiskt ägt rum.

Enligt Niklas Eklund, professor i statsvetenskap, kan det minskade stödet för Nato-medlemskap bero på:

Att folk börjar fundera på om det verkligen är värt att gå med i en sådan här organisation.

Jag skulle tro att det ligger en hel del i den bedömningen. Allt detta krypande och fjäskande för Erdogan gör att många börjar dra svansen mellan benen och fundera ett varv till.

Ska vi verkligen stå sida vid sida med Recep Tayyip Erdoğan och Turkiet oavsett vilken sida Erdoğan står på?

Samma Erdoğan som kallar Hamas för en befrielserörelse och som regelbundet träffar ledarna för Hamas. Hamas som dessutom har ett huvudkontor i Istanbul.

Samma Erdoğan som bombar kurdiska områden inte bara i Turkiet utan även i Syrien, utan att den underdåniga svenska regeringen säger ett knyst.

Likaså kan den uppslutning bakom Israels terrorbombningar i Gaza, som NATO-staters företrädare (och Sveriges regering!) visat upp, ha resulterat i att inte så få ställt sig frågan om det verkligen är bra att gå med i “en sådan här organisation”.

Och att den krigiska och dominerande Nato-staten USA nu ska få tillgång till militärbaser i Sverige, och att USA-befäl och soldater inte ska lyda under svenska lagar utan ha nån slags “diplomatisk immunitet”, kan också fått många att tänka till.

Likaså att Nato-medlemskap i stort sett innebär “locket på” när det gäller kärnvapen och tvärstopp vad gäller en möjlig svensk uppslutning bakom FN-konventionen om kärnvapenförbud. Att det i princip blir förbjudet att underteckna FN-konventionen om kärnvapenförbud. Att ingå i en kärnvapenallians innebär ett “accepterande” av kärnvapen.

Tänk om vi hade haft en riktig debatt INNAN beslutet om att söka Nato-medlemskap så att alla kort hade lagts på bordet, och vi hade kunnat ”syna” dem som bluffade och deras fuskkort i rockärmen.

Rolf Waltersson

Lästips:

Stödet för svenskt Nato-medlemskap minskar – TV4 – Nyhetsmorgon. 21 november 2023

You May Also Like