Några föremål som fiskades upp ur Eskilstunaån i samband med eventet ”Håll Eskilstuna Rent” som anordnades tidigare nu under hösten. Hela 480 kilo skrot blev slutresultatet – allt från cyklar och parksoffor till elsparkcyklar och bilbatterier… (Foto: Eskilstuna Kommun)

Eskilstuna nominerad till årets Håll Sverige Rent-kommun

I kamp med fyra andra kommuner kan Eskilstuna kamma hem titeln som årets Håll Sverige Rent-kommun. Det är för tolfte gången i ordningen som Håll Sverige Rent tilldelar en svensk kommun utmärkelsen för bäst arbete under året med att förebygga nedskräpning.

Håll Sverige Rent är en ideell och obunden organisation som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Eskilstuna Kommun samarbetar med Håll Sverige Rent på flera plan, bland annat i samband med lokala evenemang som Håll Eskilstuna Rent och Skräplockardagarna.

Skolor och förskolor

Eskilstuna Kommun är nominerad för arbetet med att engagera skolor och förskolor i årets skräpplockardagar, samt att genom skol- och fritidsverksamhet ha inspirerat till ett ökat engagemang i miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor.

– De fem toppkommunerna arbetar alla både strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Dessutom är många av kommunernas invånare engagerade och deltar i skräpplockarkampanjer, säger Mikael Drackner, tillförordnad VD på Håll Sverige Rent.

Mikael Drackner

De övriga finalisterna är Gävle, Kalmar, Borås och Lidingö. Gävle och Kalmar var även nominerade förra året. 2023 års vinnare presenteras onsdagen den 29 november under Håll Sverige Rents digitala konferens som pågår 28 och 29 november.

Om årets Håll Sverige Rent-kommun

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang och insatser mot nedskräpning:

  • andel skräpplockare i Håll Sverige Rents kampanjer: Skräpplockardagarna, Kusträddarna och Hela Sverige Plockar Skräp
  • medlemmar i Håll Sverige Rents kommunnätverk
  • strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnader för vad nedskräpningen kostar kommunen
  • andel skolor och förskolor som erbjuder utbildningsprogrammet Grön Flagg

Läs också:

Ett halvt ton skrot fiskades upp ur Eskilstunaån

You May Also Like