Antalet avrättningar 2015–2018.

Olagliga mord – Och lagliga mord

“Trump pressar på för att verkställa fler dödsstraff”.

“Historiskt många dödsstraff under 2020 på Trumps initiativ”.

Det är exempel på tidningsrubriker med anledning av en rapport från TT 2020-12-27.

Där kan man läsa att när Donald Trump lämnar Vita huset kommer hans styre att ha avrättat fler fångar på federal nivå än någon annan president i USA i modern tid.

Nu är Trump angelägen att verkställa ytterligare minst fem dödsdomar innan han avgår 20 januari nästa år.

“Under Trumps tid har tempot varit ovanligt högt i de federala fängelserna. I nuläget väntar 52 dödsdömda på att deras straff ska verkställas. De flesta i högsäkerhetsanläggningen Terre Haute i Indiana där avrättningarna också sker.

Nyligen godkände Trumps justitiedepartement en bestämmelse som säger att straffet kan verkställas med hjälp av andra medel än dödssprutan, som exempelvis elektriska stolen eller arkebusering”, skriver Tina Magnergård Bjers/TT.

Anledningen är att vissa läkemedelstillverkare av moraliska skäl sagt nej till att deras substanser får användas för att verkställa dödsstraff.

Det räcker med att två av Donald Trumps planerade avrättningar äger rum för att 2020 ska gå till historien. Då har fler än 10 federala dödsstraff genomförts under ett och samma år.

“Man får backa ända till 1896 för att hitta ett annat år där 10, eller fler avrättningar ägt rum under ett och samma år”; säger Ngozi Ndulue, opartisk forskningsdirektör vid “Death penalty information center.

Trumps efterträdare på presidentposten Joe Biden var tidigare anhängare av dödsstraff. Som senator i Delaware under 1980-1990-talet, drev han igenom tuffare lagar som innebar att fler brott kunde leda till dödsstraff.

Nu har Biden ändrat ståndpunkt och säger sig vilja avskaffa dödsstraffet. Han motiverar detta med att “över 160 personer som dömts till döden senare visade sig vara oskyldiga”.

När det gäller dödsstraff här i världen så har de fyra folkrikaste länderna dödsstraff. Det är Kina, Indien, USA och Indonesien.

De länder med flest avrättningar år 2015 är:

  • Kina över 1000 avrättningar.
  • Iran 977 avrättningar.
  • Pakistan 326
  • Saudiarabien 158
  • USA 28
  • Irak 26
  • Somalia 25
  • Egypten 22
  • Indonesien 14

Källa: Amnesty.

Med tanke på att USA är “världens största demokrati” är det anmärkningsvärt att man fortfarande har kvar dödsstraffet.

De flesta länder som har kvar, och tillämpar dödsstraff är annars diktaturer.

I Europa har alla länder avskaffat dödsstraff, med undantag av Vitryssland, eller Belarus, som väl är landets namn numera.

Här i Sverige är det 110 år sedan den sista avrättningen. Det var när Johan Alfred Ander avrättades på Långholmen 23 november 1910.

Johan Alfred Ander blev halshuggen med hjälp av den giljotin Sverige köpt från Frankrike. Det var första och enda gången giljotinen kom till användning.

Den sista offentliga avrättningen i Sverige ägde rum 18 maj 1876 då bankrånarna Hjert och Tector avrättades henom halshuggning inför en nyfiken och stor publikskara. Om detta han man läsa i eFOLKET 2019-10-10 under rubriken “Internationella dagen mot dödsstraff”.

Dödsstraffet i Sverige avskaffades 1921, med undantag för krigsbrott. 1975 blev dödsstraffet helt avskaffat.

Värt att notera att vi har ett flertal fall i Sverige där dömda brottslingar senare, och efter många år i fängelse, förklarats oskyldiga. Bland annat genom DNA-bevisning.

PS. Jag läser att Uganda vill återinföra dödsstraff för homosexualitet. Och att Saudiarabien avskaffar dödsstraff för minderåriga.

Rolf Waltersson

You May Also Like