Bildmontage av bilder från Pixabay.

Tänk om Donald Trump varit kung i Sverige

Donald Trump har nu dragit på sig 4 åtal innehållande sammanlagt 91 punkter.

Det handlar om bokföringsbrott, att ha mutat två kvinnor för att de ska hålla tyst om otrohetsaffärer. Utbetalningarna, på sammanlagt 280 000 dollar, ska ha dolts genom utbetalningar via ett skalbolag.

Det handlar om sekretessbelagda handlingar som Trump tagit med sig hem från Vita huset.

Det handlar om hans roll som upprorsledare när mobben stormade Capitolium då fem dödades och ett stort antal skadades.

Senaste åtalet handlar om Trumps försök att med påtryckningar och hot försökt ändra valresultatet i delstaten Georgia.

Nu går Trump ut och säger; “Rättvisan är död i USA. En ex-president borde inte kunna ställas inför rätta”. Trump uppträder som om han vore juntaledare i nån “bananrepublik”.

Tänk om Trump i stället varit kung i Sverige. Då hade han gått fri. Han hade inte ens blivit åtalad.

I Sverige kan inte kungen åtalas för lagbrott. I 5 kap. Statschefen. 8 § regeringsformen står: “Konungen eller drottningen som är statschef kan inte åtalas för sina gärningar. En riksföreståndare kan inte åtalas för sina gärningar som statschef. Lag (2010:1408)”

Kungen har ju vid ett flertal tillfällen ertappats för fortkörning. Ibland har det gått så fort att “vanliga dödliga” blivit av med körkortet Kungen har varken fått böter eller indraget körkort. Han är ju straffimmun och “står över lagen”.

Det enda som kan fälla kungen är om han bryter mot lagen i successionsordningen som gäller den religiösa tro en kung måste bekänna sig till:

“Sveriges statschef, konungen, bekänner sig till den rena evangeliska läran som den är beskriven i den Augsburgska trosbekännelsen från 1593. Den tronföljare som inte erkänner denna lära kan enligt grundlagen inte vara Sveriges statschef, då man är “från all successionsrätt utesluten”.

Kungen måste vara kristen. Dessutom protestant.

Vill han bli katolik är han rökt som kung. Och, hemska tanke, skulle han konvertera till islam och byta namn till Muhammed Carl Gustav, då är han definitivt helrökt.

Muhammed betyder ungefär “den prisade” eller “lovvärd”.

Religionsfriheten i Sverige gäller för alla – utom för kungen.

Som sagt, om Trump varit kung i Sverige hade han gått fri. Han hade undkommit alla dessa åtal och eventuella fängelsestraff.

Är det lagen i Sverige eller i USA som är helknasig?

Rolf Waltersson

You May Also Like