Här ser vi ett alkolås som används. FOTO: Carl Johan Erikson.

Nya krav på bilindustrin – det ska bli enkelt att installera alkolås

Nästa år blir det krav på att alla nytillverkade motorfordon inom EU ska ha stöd för installation av alkolås. Detta betyder att det ska vara möjligt att installera alkolås i alla nya bilar. Det är EU-parlamentet tillsammans med ministerrådet som har bestämt detta.

Det var för cirka ett och ett halvt år sedan som EU-parlamentet och ministerrådet beslutade om en rad bestämmelser som kommer att påverka bilindustrin i EU framöver. Det är bland annat nya regler som handlar om installationshjälp för alkolås. Ett alkolås är en teknik som gör att förare som har mer än 0,2 promille alkohol i kroppen inte kommer att kunna starta sin bil, enligt Trafikverket. Den 6 juli 2022 kommer alla dessa bestämmelser att börja gälla i Sverige och övriga medlemsländer i EU.

Nyligen kom EU ut med nya detaljer för hur installationshjälp för alkolås ska gå till. Detta innebär att från och med 2022 måste alla nytillverkade motorfordon stödja installation för alkolås. Regeln gör det också möjligt att sätta upp ett alkolås enligt europeiska standarderna i alla nya motordrivna fordon. Biltillverkarna blir även skyldiga att inkludera instruktioner för hur ett alkolås ska kunna installeras i varje enskilt fordon på ett säkert sätt.

Så tycker biltillverkaren

För biltillverkaren Volvo Cars kommer inte den nya regeln från EU, om alkolås, att förändra något.

Volvo Cars premierar säkerhet så vi tycker så klart att EU förordningen är bra. I och med att alla våra bilar har förberedelse för alkolås som tillval så lever vi redan upp till kraven som förordningen ställer, säger Christina Zalander, presstalesperson på Volvo Car Sverige.

Kräver att alla nya bilar ska ha alkolås – men riksdagen säger nej

Under förra året lämnade flera enskilda riksdagsledamöter in förslag till Sveriges riksdag om att alkolås borde finnas i flera bilar. Det var riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som lämnade in de olika förslagen.

Trots att flera olika riksdagsledamöter vill införa alkolås har riksdagen valt att säga nej till alla förslagen. I riksdagens utskott anser man att det är bra med teknik som gör att alkoholpåverkade människor inte kör bil. Men utskottet tar även upp att för att fler ska använda sig av alkolås krävs det att alkolåsen blir billigare och lättare att använda. I dag uppskattar man att ett alkolås kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor, uppger Transportstyrelsen.

Alkohol och droger i den svenska trafiken

2019:

  • Det var 17 % som dog i en trafikolycka som berodde på alkohol, enligt Trafikverket.
  • Transportstyrelsen återkallade 6499 st körkort på grund av rattfylleri eller drograttfylleri.

2020:

  • Under 2020 anmäldes det 8804 stycken trafikbrott där alla personer kört alkoholpåverkad eller blandat alkohol med narkotika.
  • Transportstyrelsen återkallade 6317 körkort på grund av rattfylleri eller drograttfylleri.

Källa: Trafikverket, Transportstyrelsen, BRÅ.

 

—Tindra Alm