Nummer 14. De fjorton orden

Jag roar mig med att spana in och fotografera klistermärken, för de säger en del om den tid vi lever i. De är som ett slags “fingeravtryck”.

Idag fick jag syn på ett nytt märke på en papperskorg på Kungsgatan/gågatan här i Eskilstuna. Det fanns inget om vilken organisation som låg bakom. Men jag känner igen “lössen på gången” så jag hade mina aningar.

När jag googlar texten på klistermärket får jag fram en del av intresse, bland annat från Expo. Det är nummer 14 som ligger bakom. Det är en av de mest spridda numeriska symbolerna inom “vit makt-rörelsen”. Siffran 14 står för de “fjorton orden”, som myntades av David Lane, en känd nazist i USA som dömdes för mord till 190 års fängelse. Sin rasistiska och nazistiska propaganda kunde han sprida från sin fängelsecell.

De fjorton orden är: “We must secure the existence of our race, and a future for White children”. Den texten stämmer väl in på klistermärket: “Vi måste säkra fortlevnaden av vårt folk och en framtid för svenska barn”, även om det bara är tretton ord.

David Lane var på 1980-talet medlem i den amerikanska terrorgruppen “The Order”, som blev inspirationskälla till Vitt Ariskt motstånd, VAM, och Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, här i Sverige.

Rolf Waltersson

You May Also Like