Minnessten vid Berege-Belsen över Anne Frank och hennes syster Margot Frank.

“Anne Frank var sedeslös och kåtheten själv” – ännu en SD-politiker i blåsväder

SD-politikern Rebecka Fallenkvist har läst några sidor ur Anne Franks dagbok och skriver på sociala medier, Instagram, att Anne Frank var “sedeslös och kåtheten själv”.

Detta har naturligtvis väckt starka känslor:

“Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer. Normaliserandet av ett förråat språkbruk och skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande är oanständigt och ovärdigt, desto allvarligare från en folkvald politiker som åtnjuter stort inflytande”, skriver Judiska Centralrådets ordförande Lena Posner i ett uttalande.

Även Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS) har reagerat starkt:

“Rebecka Fallenkvist fortsätter att överträffa sig själv. Du läser om Anne Frank, ett barn som mördades i Förintelsen på grund av att hon var judinna, och kopplar sedan hennes berättelse till sex. Detta är otroligt vidrigt” skriver JUS.

Rebecka Fallenkvist gjorde sig känd vid en intervju vid SD:s valvaka där hon kraftigt berusad inför kameran sträckte ut armen och höll på att ropa “Hell seger”, men ändrade sig i sista sekunden och ropade “helg seger”.

Rebecka Fallenkvist är nyvald ledamot i Stockholms regionfullmäktige. Hon är även programledare i Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks.

“Vi ser allvarligt på Rebecka Fallenkvists okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman i ett uttalande till TT.

Rötägg finns i alla partier och i alla organisationer. Men det är anmärkningsvärt många som tycks hamna hos just Sverigedemokraterna som är kraftigt överrepresenterade vad gäller rötägg av olika slag. Man kan ju fråga sig varför så många med nazistiska och högerextrema åsikter känner sådan dragningskraft just till SD. Ungefär som spyflugor dras till koblajan.

Återstår att se om Rebecka Fallenkvist får fortsätta som programledare för SD;s Youtube-kanal Riks och som ledamot i Region Stockholm.

Fortsättning lär följa nu när det finns många nyvalda SD-politiker att skärskådas av media.

PS. Liksom många andra Sverigedemokrater försöker Rebecka Fallenkvist vilseleda och vända på historien så att det är Socialdemokraterna, inte Sverigedemokraterna, som har nazistiska och rasistiska rötter. Man gör det genom att påstå att det var Socialdemokraterna som fattade de avgörande besluten om inrättade av Rasbiologiska Institutet i Sverige.

Rasbiologiska Institutet är ett dystert kapitel i Svensk historia där samtliga dåtidens riksdagspartier har en skuldbörda. Oavsett vad man tycker om socialdemokraterna är det ohederligt att lägga hela skulden för bildandet av Rasbiologiska Institutet enbart på dem.

Dessutom ligger tankegångarna bakom Rasbiologiska Institutet helt i linje med vad många Sverigedemokrater tycker idag. Till exempel att “judar och samer inte är riktiga svenskar”. Men detta är en annan historia där det finns en läxa att göra.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like