Nu stundar ödesvalet i Tyskland

Janine Wissler, ordförande för partiet DIE LINKE, förklarar med anledning av den globala klimatstrejken 24 september 2021:

På söndag står vi inför ett val av inriktning. Den nya förbundsregeringen kommer att vara den sista som ännu har en chans att, vad beträffar klimatskydd, förhindra det värsta och ännu kunna nå 1,5-graders-målet. Som vänster (LINKE) säger vi: Slut med den förlorade tidens politik. Alla de som engagerat sig i Fridays for Future har de senaste tre åren sett till att samhälle, politik och näringsliv inte längre kan komma förbi klimatfrågan. Deras kamp för klimaträttvisa skapar historia.

DIE LINKE står solidariskt på klimatrörelsens sida. Vi uppmanar våra medlemmar att delta i klimatstrejken! Vi har i tyska Förbundsdagen (parlamentet, ö.a.) väckt förslag om erkännande av ett klimatnödläge och kommer att med ledamöter delta som parlamentariska övervakare på plats vid klimatprotesterna.

Med ett “Omedelbart program för klimaträttvisa” vill vi efter förbundsdagsvalen välja spårriktning för ett byte av klimatpolitik. Vårt mål lyder: Klimatneutralitet till 2035. DIE LINKE är garanten för ett konsekvent och rättfärdigt klimatskydd:

Vi vill fullfölja ett utträde ur kolanvändning senast till 2030 och införa ett obligatorium för solpaneler på taken. Därtill vill vi bygga ut vindkraften, för 100 % förnybar energi till senast 2035.

Omställning till socialt rättvisa transporter betyder för oss: Vi vill bygga ut det offentliga transportnätet och göra det kostnadsfritt för de resande. Göra Tyskland till ett tåg-land: Järnvägen måste bli ett reellt, billigt alternativ till bil och flyg. Inga fossila förbränningsmotorer längre från 2030. Ett moratorium för nybygge av motorvägar och äntligen genomföra en hastighetsgräns för Autobahn.

Vi kommer med miljardinvesteringar att verka för Ekologiska byggnadssaneringar och skydda hyresgäster genom att avskaffa överdrivna hyreshöjningar vid lägenhetsmoderniseringar.

You May Also Like