Operation Crossroads Baker.

Sjunde AP-fonden investerar i maffiaföretag i Dubai

Spekulerar man i aktier hoppar man ofta i galen tunna. Nu har statliga Sjunde AP-fonden avslöjats med att satsa pensionsspararnas pengar i fastighetsbolaget Emaar i Dubai.

Detta fastighetsbolag Emaar är insyltat i diverse skumraskaffärer. Till exempel att man sålt fastigheter till kriminella och därmed gjort det möjligt att tvätta svarta pengar.

Detta avslöjade Uppdrag granskning 14 maj i år – att Dubai, men även Förenade arabemiraten är skatteparadis där man kan gömma undan sina pengar, även svarta pengar, till exempel genom att köpa fastigheter.

Det är inte bara grovt gängkriminella, utan även idrottsstjärnor, affärsmän och influerare, som nu skär guld med täljkniv i dessa länder.

Där finns också en livstidsdömd gängledare, en kryptobedragare och en som har kopplingar till Allra-härvan, skandalen då pensionsförvaltaren Allra försnillade 200 miljoner av pensionsspararnas pengar. (se lästips Aftonbladet och eFOLKET)

Det är den norska tidningen 24 som nu avslöjar att även den statliga Sjunde AP-fonden har sina fingrar i denna kletiga syltburk.

Från Sjunde AP-fonden försvarar man sig:

”Vi köpte enligt ett världsindex, och då kom den här aktieposten med. Vi har bevakning på våra bolag men har inte sett något när det gäller det här bolaget. Vi kommer att starta en undersökning med anledning av era uppgifter (SVT Nyheter, min kommentar). Om vi hittar problem kommer vi att kontakta bolaget”, säger Johan Florén, hållbarhetschef på Sjunde AP-fonden.

De två största ägarna av fastighetsbolaget Emaar är Dubai-härskaren Mohammed bin Rashid Al Maktoum och UAE:s förmögenhetsfond Investment Corporation of Dubai. UAE står för United Arab Emirates.

Det här är inte första gången (statliga) pensionsförvaltare hoppar i galen tunna. För tre år sedan avslöjades att statliga Tredje AP-fonden investerade våra pensionspengar i kärnvapentillverkning. Man hade placerat pensionspengar i bolag som levererar system till USA:s kärnvapenprogram. Bland annat amerikanska Northrop Grumman och Honywell International.

Enligt Svenska Läkare mot Kärnvapen strider det mot ett FN-avtal att investera i kärnvapen:

”Vi menar att deras (Tredje AP-fonden, min anmärkning) investeringar bryter mot den lag som trädde i kraft för tre år sedan”, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen.

Peter Lundkvist som är ägar- och hållbarhetsansvarig på Tredje AP-fonden och ordförande för AP-fondernas gemensamma etikråd medger att Tredje AP-fonden har investeringar i kärnvapen:

”Vår bedömning är att det här innehavet är förenligt med lagstiftningen”, säger Peter Lundkvist i en kommentar till Nyheter – Sveriges Radio. (se lästips)

Det talas ju ibland om ”etiska fonder” – att man inte ska investera i sånt som har kopplingar till miljöförstöring, barnarbete, penningtvätt och annat som kan tyckas vara ”oetiskt”.

Då kan man ju tycka att investeringar i kärnvapen borde ingå i det som är ”oetiskt”, oavsett om det skulle vara lagligt.

Och vad tycker pensionsspararna? Hur många tycker det är okej att pensionspengarna ”växer” genom spekulation i (kärn)vapen?

Jag ogillar denna spekulation med pengar. Eftersom jag är ”soffliggare” som inte aktivt valt någon pensionsfond där mina pensionspengar ska förvaltas, hamnar man automatiskt i Sjunde AP-fonden.

Man tvingas alltså att bli ”passiv” fondspekulant.

Om man, mot förmodan, skulle få en drägligare pension, beror det kanske på att mina pensionspengar ”växt” på grund av, eller tack vare, penningtvätt, gängkriminalitet och annat lurendrejeri.

Lästips:

Sjunde AP-fondens Dubaibolag i affärer med maffiapengar – SVT Nyheter. 31 maj 2024

Sjunde AP-fonden investerar i maffiaföretag – Riktpunkt. 2024-05-31

Svenskar tvättar pengar genom fastigheter i Dubai – Aftonbladet. 2024-05-14

Emaar Properties – Wikipedia (på engelska)

När girigheten får ett ansikte – eFOLKET. 28 mars 2020

När man talar om trollen – Ännu en härva med svindleri av pensionspengar – eFOLKET. 21 mars 2024

Rolf Waltersson

You May Also Like