Rökig rock n roll med Almost DEAD MEN

Artist: Almost DEAD MEN
Skiva: A brilliant future wasted growing up
Utgivningsår: 2020
Genre: Rock
Skivbolag: Open Mind Records

Almost DEAD MEN bildades i Uppsala 2017 och flera av medlemmarna har ett förflutet i den tidiga punken. De besitter med andra ord väldigt mycket rutin när det kommer till rockmusik. Åren har gått och även om det säkert finns ett och annat rebellhjärta kvar i bandet sedan punkperioden har det musikaliska mognat rejält.

Visst skulle en del av materialet kunna passa i Rättvik under Classic Car Week men Almost DEAD MEN har flera lager, för tillsammans med deras rökiga rock n roll samsas även punk, pubrock och till och med en del powerpop. De får ihop den blandningen väldigt bra vilket gör låtarna intressanta.

Almost DEAD MEN har riff som doftar härligt av rock n roll men de är inget band man bara slänger in i ett bestämt fack. De nämner själva bland annat Dr. Feelgood som en stor influens. Jag skulle vilja lägga till The Boys, New York Dolls samt Flamin’ Groovies i de stunder de tonar ner det psykadeliska. Jag tror att både Lou Reed och Johnny Thunders sitter i rockhimlen och njuter av det här albumet.

I början av året släppte bandet en singel där jag klagade lite över att sången hade en markant så kallad swenglish, den finns fortfarande kvar men jag tycker att det låter bra mycket bättre på den här skivan. Sen har Sören G Andersson flera olika röstlägen där det låter bra både när den är rivig och när den är mjukare.

A Brilliant Future Wasted Growing Up innehåller 14 spår och även om jag brukar föredra ösig rock n roll lyckas de bra med både titelspåret och Cruising Around som är två lugna och riktigt sköna låtar. Men så klart, när de drar på rejält som i In for the kill och Fight! är det svårt att sitta still. Det här är drygt 40 minuters angenäm rock n roll.

You May Also Like