Rovdjurscentret De 5 Stora

I mina inlägg om björnjakten har jag nämnt Rovdjurscentret De 5 Stora, och även hänvisat till vad de skriver om rovdjursjakt i Sverige.

Jag ska vara ärlig och säga att jag tidigare inte visste något om vad det är eller vad de sysslar med. Jag hade inte ens hört namnet. Nu har jag tagit reda på lite, men är långt ifrån fullärd.

Rovdjurscentret De 5 Stora är en stiftelse som finns i Järvsö. Järvsö är en tätort inom Ljusdals kommun i Hälsingland. Så här beskriver de sin verksamhet under rubriken “Sådant vi gör”:

“Rovdjurscentrum Sverige är ett oberoende kunskaps- och informationscentrum om de stora rovdjuren. Vi strävar efter att vara Sveriges bästa kommunikatör i dessa frågor.

Genom en lång rad av informations- och kommunikationsinsatser strävar Rovdjurscentrum Sverige efter att ge en allsidig bild av rovdjuren och deras relation till oss människor. Rovdjurscentrum vill på så vis göra det lättare för människor att bilda sig en egen uppfattning i den komplexa rovdjursfrågan. En uppfattning som grundar sig både på etablerade fakta och på kännedom om hur andra människor påverkas av rovdjuren.

Vi tror att det behövs en gemensam kunskapsbas för att föra en bra dialog om rovdjuren och deras förvaltning. Vi tror helt enkelt att debatten blir bättre om fler vet mer.

Vi arbetar med utställningar, föredrag, seminarier, dialogmöten, trycksaker, guidningar, läromedel, kurser, workshops, konferenser och mycket annat.

Vi vänder oss till alla människor i Sverige som på något sätt intresserar sig för trovärdig information om de stora rovdjuren, inklusive människans egen roll som topprovdjur.

Under “Besök oss” kan du läsa mer om vårt utbud. I vårt kalendarium lägger vi ut vad som är på gång. Där ligger vi också ibland ut andra aktörers rovdjursarrangemang.”

2015 vann Rovdjurscentret De 5 Stora första pris i tävlingen “Årets Turistmål”:

“3 500 personer hade röstat och Rovdjurscentret prisas nu för sina guidade turer. Rovdjurscentret har ju till uppgift att på ett pedagogiskt sätt informera om de svenska rovdjuren. Priset är därför ett gott betyg på vårt arbete”, säger Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på rovdjurscentret De 5 Stora. (se lästips)

Går man in på Rovdjurscentret De 5 Stora kan man hitta mycket information om deras verksamheter. Där finns även “Rovdjursskolan De 5 Stora” där man kan se korta filmer om de olika rovdjuren. Bland annat “En kort film om människan och rovdjuren” (se lästips)

Rovdjurscentret De 5 Stora har även en Facebooksida.

Lästips:

Rolf Waltersson