Ska man skratta eller gråta åt eländet? Nu har det gått så långt med marknadiseringen, privatiseringen och kommersialiseringen av den svenska skolan att vi inte ens vet vilka som äger de så kallade friskolorna.
Av en ren tillfällighet (?) bara några veckor före valet visar regeringen framfötterna. Man ska tillsätta en utredning som ska försöka reda ut vilka främmande makter som lurar i vassen.
Tidigare har det varit Skolverket som haft hela ansvaret för tillsynen och kontrollen av “friskolorna”.
Nu litar inte regeringen på att Skolverket har den rätta kompetensen. Därför ska FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) försöka bringa ordning i detta kaos:
“Det kan finnas stater som har andra värderingar än vi i Sverige. Är det lämpligt att de ska äga skolor?”, säger statsminister Magdalena Andersson.
Och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) fyller på:
Vi måste få en tydlig bild av vilka som äger och vilka som har intressen inom den svenska skolan”.
Förutom spaningsarbete mot dessa skolor och dess hemliga ägare ska FOI också “analysera risker med donationer inom utbildningsområdet”:
“Ja, att det varit risker är uppenbart. Säpo har till och med varnat för detta. Att det funnits kopplingar till våldsbejakande extremism exempelvis”, säger Magdalena Andersson.
“Det minsta man kan begära är att veta vilka som driver våra skolor”, säger Magdalena Andersson snusförnuftigt till Dagens Samhälle.
Konstigt är att detta intresse för vilka som äger privatskolorna kommer just nu några veckor före valet. Detta är ju inga nyheter.
Redan i mars 2021 slog Gunilla Svantorp (S), ordförande för riksdagens utbildningsutskott, larm om att vi inte vet vilka som äger Internationella Engelska skolan (IES):
“Det är fortfarande en hemlighet vem som äger en verksamhet som nu ansvarar för över 26 000 svenska elevers utbildning. Samtidigt som Skolinspektionen kämpar för att ta reda på vem som numera äger Internationella Engelska skolan fortsätter koncernen expandera och slussa iväg skattemedel till sina ägare. Nu krävs åtgärder för att begränsa marknadsmekanismerna och skapa ordning och reda”, skriver utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp i tidningen Skolvärlden 9 mars 2021.
Detta visste Gunilla Svantorp redan 9 mars 2021, och detta borde även statsminister Magdalena Andersson och skolminister Lina Axelsson Kihlblom också känna till. För jag tar för givet att det finns ett samarbete mellan ordföranden i riksdagens utbildningsutskott och regeringen.
Förmodligen anade Gunilla Svantorp, och många andra med henne, “ugglor i mossen” redan långt tidigare.
Men vad gör regeringen nu? Sätter man in de “åtgärder”, som Gunilla Svantorp (S) förväntade sig redan i mars 2021? Nej, man tillsätter en utredning.
FOI:s uppdrag ska redovisas senast 28 april 2023.
Man tillsätter en utredning ett och ett halvt år EFTER larmrapporten om att de hemliga ägarna till IES gömmer sig i buskarna på nån skatteparadisö där de sitter och räkna de skattepengar de (lagligen) snott från oss skattebetalare.
Lästips:
- Vilka är det som stjäl våra skattepengar när vi inte ens vet vilka som äger Internationella Engelska skolan – eFOLKET, 15 mars 2021.
Rolf Waltersson