Bildskapare: Jorono / Pixabay

Norge och Irland erkänner Palestina – Israel tar hem ambassadörerna från Oslo och Dublin

Norge och Irland meddelar idag att de kommer att erkänna Palestina som stat. I Europa har sedan flera år Island och Sverige (som enda EU-stat, 2014) redan gjort detta.

Norges och Irlands erkännande kommer att bli officiellt 28 maj, och även Spanien har genom premiärminister Pedro Sanchez tillkännagett att man kommer att detta datum göra detsamma.

Från Israel har kommit en rasande reaktion, och ambassadörerna i Oslo och Dublin har kallats hem.

I dagsläget har 143 av FN:s 193 medlemsstater erkänt Palestina, och Norges statsminister Jonas Gahr Støre betonade i dag i ett uttalande att den norska regeringens ståndpunkt är att en palestinsk stat inom ramen för en tvåstatslösning är en förutsättning för fred i området. Støre hänvisade till FN:s delningsplan från 1947.

Irlands premiärminister Simon Harris säger, enligt Reuters, att han är  övertygad om att fler länder i Europa nu kommer att ta samma steg, det vill säga att erkänna Palestina som stat.

Spaniens Pedro Sanchez betonar att en avgörande avsikt med erkännandet av Palestina är att uppmuntra parterna till att komma fram till en tvåstatslösning.

You May Also Like