Bild: Frantisek Krejci / Pixabay.

När man är en glad pensionär

I min brevlåda har jag fått pensionsbeskeden som visar min pension för i år.

Om jag utgår från min egen situation så är det inga besked man direkt jublar över.

Den statliga pensionen består av inkomstpension, inkomstpensionstillägg, tilläggspension, garantipension, och premiepension.

Jag bryr mig inte om vad de olika krångliga pensionsdelarna heter. Jag bryr mig bara om slutsumman.

Det jag får efter att ha arbetat heltid i 47 år, varav 44 år i kommunens tjänst.

För min del blir det 15 528 kr i månaden i statlig pension före skatt. När skatten på 2474 är dragen får jag ut 13 034 kr i månaden.

Därutöver har jag tjänstepension för mina 44 år i Eskilstuna kommun som ger mig 1 972 kr i månaden före skatt. Efter skatten på 591 kr (= 30 procent) får jag ut 1 381 i kommunal tjänstepension.

Sammanlagt för statlig och kommunal pension blir det 17 500 kr per månad före skatt. Skatten blir sammanlagt 3 065 kr.

Sammanlagd får jag i pension 14 445 kronor när skatten är dragen.

Att jag skriver det här är inte för att beklaga mig. Jag vill bara visa hur det faktiskt ser ut för ganska många pensionärer. Efter att ha jobbat heltid från 17 års ålder till 65 (minus 15 månader i lumpen) är detta min pension.

Fattigpensionär

Det finns många pensionärer som har betydligt sämre. Man räknar med att vi har cirka 300 000 fattigpensionärer i Sverige, varav flertalet är kvinnor.

Fattigpensionär, som ibland kallas relativ fattigdom eller låg ekonomisk standard är när man i Sverige har 13 100 kronor eller lägre i pension efter att skatten är dragen.

På tal om skatt

Från och med i år har man höjt brytpunkten för den statliga skatten. Det innebär att den som tjänar 50 000 i månaden får sin skatt sänkt med 1 000 kronor.

Bäst utslag får den som har 70 000 i månaden som får 1 400 kr i sänkt skatt.

De som tjänar 30 000 eller lägre får ingen skattesänkning alls. (se lästips)

Det finns även anledning att påminna om värnskatten som slopades 2020. Det var ett resultat av januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Värnskattens slopande gav, mest till de högavlönade. Till exempel får Svenskt Näringslivs VD med en årslön på 6 miljoner (plus bonus) sänkt skatt med över 24 000 kr per månad. Bara hans skattesänkning per månad är mer än dubbelt så mycket som lokalvårdaren Anja Nilsson får i pension per månad. (se lästips från Fastighetsfolket)

De två partiledarna Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) som drev igenom slopad värnskatt fick 40 000 om året i sänkt skatt. Eller 3 333 kronor per månad.

Jag vet att man ska undvika en masa siffror. Men här tycker jag sifferakrobatiken är nödvändig för att ge en rätt och riktig bild hur saker och ting ser ut. Det är kalla fakta som ingen kan vifta bort som hittepå eller fejk.

Klyftorna ökar lavinartat i det “jämlika” Sverige. Vi lär ha världsrekord i antal dollarmiljardärer, räknat per capita. Samtidigt har vi också Nordiskt rekord i fattigpensionärer.

PS. Höjningen av den låga pensionen har ätits upp direkt av inflationen och den höjda boräntan. Men i debatten beklagar man sig mest över hur hårt drabbad den relativt välmående medelklassen blivit.

Jag hörde på TV en familj berätta att de “tvingats dra in på annat” för att kunna åka på en veckas skidsemester i Åre nu under vinterlovet. Var det månntro sommarresan till Thailand de “tvingades dra in på” – om man får vara lite spydig.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like