Socialdemokraterna tillsammans med fem borgerliga partier presenterar förslag om höjd pensionsålder

I helgen presenterade de sex partier som står bakom utredningen av pensionssystemet sitt förslag på höjd pensionsålder. Redan nästa år ska lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjas från 61 till 62 år, och år 2026 höjs lägsta åldern för att ta ut den allmänna pensionen till 64 år. Även lägsta åldern för att ta ut garantipension höjs år 2023 från 65 till 66 år.

De flesta människor förstår att i takt med att vi lever längre och pensionen ska räcka längre, så måste också pensionsåldrarna följa med på ett modernt sätt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som leder Pensionsgruppen, till Sveriges Radio.

LO är dock kritiskt mot att Pensionsgruppen går fram med enbart förslagen om höjd pensionsålder och samtidigt struntar i att lägga fram nya satsningar på bättre arbetsmiljö, höjd pension och möjligheter att få a-kassa och sjukpenning längre upp i åldrarna. LO-ordförande Karl Petter Thorwaldsson hänvisar till en tidigare överenskommelse mellan LO och riksdagspartiernas pensionsgrupp.

Om vi tar dem i hand på en ny överenskommelse, då måste de hedra alla delar vi tog i hand på. De kan ju inte bara driva igenom halva överenskommelsen. Här sviker de ett löfte som vi gjorde med dem häromåret. Vi tänker inte försvara något för våra medlemmar om man inte står upp för en pension på 70 procent av lönen. Det är vår enda mål, säger han i ett uttalande.

Bland LO-förbunden är framför allt Kommunal kritiskt mot förslaget, och förbundets ordförande Tobias Baudin menar att en höjning av pensionsåldern kommer att slå hårt mot Kommunals medlemmar.
– Kommunals medlemmar orkar inte jobba längre än till 63 år. Att lägga fram ett förslag om höjd pensionsålder utan att förbättra trygghetssystemen eller höja pensionerna är ett svek mot Sveriges arbetarkvinnor. De kan höja pensionsåldern hur mycket de vill, till 75 eller 100 år, för medlemmarna kommer pensionsålder fortfarande att vara 63 år eftersom kroppen inte håller längre, säger han till Kommunalarbetaren.

Sju av tio kvinnor som arbetat inom Kommunals yrkesområden har i dag helt eller delvis garantipension. Tobias Baudin menar att det visar på en orättvisa i pensionssystemet, och att orättvisan kommer att fördjupas om Pensionsgruppens förslag om höjd pensionsålder går igenom.

Att så många av Kommunals medlemmar är fattigpensionärer visar att pensionssystemet är trasigt. Att ensidigt höja pensionsåldrarna innebär att Kommunals medlemmar lämnas efter. Det som istället behövs är stora förbättringar i trygghetssystemen. Sveriges har OECD-ländernas tuffaste regler för att få sjukersättning. Reglerna måste ändras, har du jobbat i ett vårdyrke och slitit ut din kropp måste du kunna få sjukersättning. Det måste också bli möjligt att så få sjukersättning och a-kassa högre upp i åldrarna, säger Tobias Baudin.

Pensionsgruppen består av företrädare för Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Vänsterpartiet, som är det enda parti som är emot en pensionshöjning, fick inte vara med i gruppen. Likaså Sverige­demokraterna.
Förslaget har nu skickats på remiss, men eftersom nästan alla riksdagspartier står bakom tyder allt på att det kommer att gå igenom.

Per Leander

Det här innebär förslaget

2020

  • Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år
  • Rätten att ha kvar sin anställning (LAS-åldern) höjs från 67 till 68 år

2023

  • Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år
  • Lägsta ålder för garantipension höjs till 66 år
  • 65-årsgränser i trygghetssystemen höjs till 66 år (exempelvis sjukförsäkringen och a-kassan)
  • Rätten att ha kvar sin anställning (LAS-åldern) höjs från 68 till 69 år

2026

  • Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 63 till 64 år
  • Ålder för garantipension knyts till en ny riktålder, vilket förväntas innebära en höjning till 67 år. Övriga pensionsrelaterade åldrar och kringliggande system, inklusive LAS-åldern, knyts till riktåldern. (Riktåldern är ett nytt begrepp inom socialförsäkringssystemet som syftar till att automatiskt justeras upp med ungefär två tredjedelar av medellivslängds-ökningen.)

Källa: Regeringen

Artikeln tidigare (8/2) publicerad tidningen Internationalen.

You May Also Like