När en bild inte säger ett enda ord

Man brukar säga att “en bild säger mer än tusen ord”. Men ofta visar tidningsdrakarna, i det här fallet Sveriges största kvällstidning Aftonbladet, bilder som är fullständigt meningslösa. Det är bilder på (misstänkta) förbrytare som är så pixlade att de inte säger ett enda ord.

Naturligtvis ska man inte hänga ut människor på bild om de inte är dömda för något brott. Men varför visar man dessa pixlade bilder? Är det för att kittla en sensationslysten gammentalitet så att vi på något sätt kan skapa oss en inre bild av hur mördaren kan tänkas se ut?

Ibland “lockar” man med en pixlad bild på löpsedeln. Förmodligen för att öka lösnummerförsäljningen. Tycker man på tidningsredaktionerna att det har något allmänintresse att visa bilder på hur mördaren ser ut — men ändå inte.

När jag åter läser “Så arbetar Aftonbladet med pressetik” (se lästips) förklarar man varför man som huvudprincip inte visar bilder på misstänkta brottslingar. Men man förklarar inte varför man visar pixlade bilder på misstänkta brottslingar.

Jag har skrivit om det här tidigare. Men frågan hänger fortfarande i luften.

Varför? Vad är meningen med det hela?

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like