5 mars skrev jag ett inlägg om mediavärlden, paparazzifotografer och andra hyenor som gottar sig i skandaler för snöd vinnings skull.
Nu fortsätter mina funderingar kring ett annat “fenomen” som tycks bli allt vanligare i media. Eftersom jag köper Aftonbladet nästan dagligen blir det den tidningen jag utgår från. Men jag är säker på att det ser ut ungefär likadant i de andra stora drakarna.
“Fenomenet” gäller dessa pixlade porträtt av brottslingar man publicerar i samband mer artiklar om brottslighet.
Ibland har man pixlade bilder även på tidningens framsida. Tanken måste vara att det har så stort allmänintresse att få se oigenkännliga bilder på (icke-dömda) brottslingar, att det ska locka eventuella tidningsspekulanter.
För egen del kan jag inte se något som helst “värde” i sådana bilder. Pixlade bilder tillför ju ingen som helst saklig information till läsaren.
Min första spontana tanke är att det bara är spaltutfyllnad. Ju fler och större bilder, desto mindre textmassa för att fylla ut sidorna.
Men jag misstänker att det ligger något annat bakom publiceringen av pixlade porträtt. Att de ska appelera till människors “behov” av att vältra sig i andras uselhet för att på så vis få sin egen förträfflighet bekräftad.
Förr satte man illdådaren i stupstocken eller skampålen utanför kyrkan, tingshuset eller på torget så att sockenborna kunde se uslingen i ögonen.
Att bli offentligt “uthängd” skulle göra uslingen så ångerfull och skamsen att hen upphörde med sitt brottsliga och/eller syndiga leverne.
Min fundering är att dessa pixlade bilder i media kan ha någon form av motsvarande syfte. Visserligen ser vi inte hur brottslingen ser ut. Men den pixlade bilder ger i alla fall utrymme för spekulationer och fantasier och kittlar därmed vårt behov av att hänga ut brottslingen till allmän varnagel, och därmed även ge oss en fingervisning vad som händer om vi själva bryter mot lagar och seder.
När jag googlar “Varför publicerar media pixlade bilder?”, får jag inga direkta svar.
SVT Nyheter (Därför pixlar vi. 22 januari 2016) förklarar:
“SVT:s huvudprincip är att vi aldrig visar ansiktet på icke-dömda för oss okända personer som ägnar sig åt brottslig verksamhet”, säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef på SVT Nyheter.
Aftonbladet svarar också som “goddag yxskaft”.
I en artikel “Så arbetar Aftonbladet med pressetik. 7 augusti 2016”, förklarar man att man följer reglerna från Medieombudsmannen och Mediernas etiknämnd, och att man därför pixlar bilder på personer som inte är dömda.
Även Expressen, genom editionschef Mattias Lundell, ger samma förklaring, att man inte visar bilder på personer som inte är dömda.
Så frågan hänger kvar i luften – Varför publicerar media pixlade bilder av misstänkta brottslingar?
Rolf Waltersson