Afrika Mamas, bilden kommer från skivomslaget till deras digitala release av Ilanga

Musiktips – Nytt i februari

Den symboliska kassen med skivor är ganska full den här månaden och det blev en imponerande blandning. Vi tar en titt på tre skivor som geografiskt sträcker sig från Uppland i Sverige via Hamburg i Tyskland ner till Durban och Johannesburg i Sydafrika.

Borgerlig Begravning – Ju mer man har
Det har gått nästan ett år sedan kidsen i Borgerlig Begravning släppte sin debut-EP och nu är det dags igen, den här gången på Markus Krunegårds skivbolag <1000. Den här gången bjuder de på två nya låtar och möjligen är det aningen mer polerat än tidigare. Men det är ingenting som fråntar att det här är riktigt bra punk.

Bandet har på senare tid synts och hörts bland annat på TV4 och SVT och har verkligen gjort sig ett namn trots svåra tider utan livespelningar. Visst kunde jag önskat att bandets yngsta medlem Julian fått lite mer utrymme i sången, han står för det vilda och desperata i bandets sound men hur som helst är det här två finfina låtar med ett av landets yngsta punkband.

JahYu – Center Of Gravity
Det är inte var dag jag skriver om dubmusik men ibland händer det, jag tycker nämligen att JahYu med bas i Hamburg gör något intressant. Då han är av koreansk härkomst blandar han in traditionella koreanska instrument i sina låtar. Musikaliskt ligger JahYu på gränsen mellan dub och dubstep och det finns helt klart en spirituell känsla. Skivan är släppt på Steppas Records som samarbetat med bland annat Gregory Isaacs och Lee Perry vilket betyder kvalitet. Jag kan tycka att dub har en förmåga att bli långtråkigt men det här albumet som har en speltid på 50 minuter är faktiskt spännande rakt igenom.

Afrika Mamas – Ilanga
Det här är bland det mest intressanta jag har hört på länge. Afrika Mamas är en vokalistgrupp vars medlemmar tidigare varit körsångare till flera stora afrikanska artister. Den här skivan släpptes digitalt 2019 men kommer nu på CD. Afrika Mamas levererar riktigt träffsäker afrikansk folkmusik A capella och det är så otroligt vackert. Afrika Mamas vill framför allt främja afrikansk kvinnoorienterad musik och tillsammans har de sex medlemmarna bland annat uppträtt för Nelson Mandela. De har även varit inblandade i flera interkulturella projekt i flera länder runt om i världen, däribland Sverige.

You May Also Like