Musiktips – Nytt i april 2021

I min mening har inte april 2021 varit en månad som kommer att gå till historien över fantastiska skivsläpp. Ett par godbitar här och där kanske, därför blir den här månaden något unik då jag bara kommer att tipsa om en ny låt som även spinner vidare till två äldre låtar.

23 Till – Ännu ekar ropen
Det vore tjänstefel att inte nämna att 23 Till är från Norrköping, det ska bara nämnas punkt slut. Bandet bildades i mitten av 80-talet och spelade aktivt fram till mitten av 90-talet. Efter det har det blivit en och annan återförening. 2019 släppte bandet sitt femte album och hade flera spelningar bokade, bland annat i Eskilstuna men precis som för så många andra band satte pandemin stopp för det hela. Under 2021 kommer de att släppa ett gäng singlar där reggaelåten “Ännu ekar ropen” är först ut och det är verkligen till att sätta ribban högt.

Att 23 Till gör en låt i baktakt är inte konstigt alls eftersom lilla Skärblacka – Sveriges Kingston är en del av Norrköpings kommun. Skärblacka är ett välkänt reggaenäste som bland annat har fostrat det legendariska bandet Kalle Baah. Cirkeln sluts verkligen eftersom medlemmar ur Kalle Baah medverkar i den här låten. Bland annat med Pelle Johansson, när han kommer in med sin toasting blir det en total fullträff.

Reggaekoppling till Norrköpings kommun är dessutom inte slut där, i den än mindre byn Norsholm bildades det radikala bandet Norsholms Befrielsefront i slutet av 60-talet. De var väldigt tidiga med att spela reggae och gjorde alltid succé på utomhusscenen Lejongropen i Norrköping, ett ställe som Ännu ekar ropen handlar om. Allting vävs ihop så snyggt att jag blir tårögd.

Musikaliskt är låten som sagt en fullträff, det doftar fantastiskt av svensk ska och reggae från 80-talet. Jag är lite emot det här med reggae att reggae är någon slags sommarmusik, jag tycker att musiken passar exakt jämt. Men nu är snart den varma årstiden på väg och Ännu ekar ropen känns som den mest självklara låten den här sommaren oavsett om man bor i Norrköping, Tyringe eller Malung. Låt Ännu ekar ropen eka över hela landet och glöm aldrig dina lokala musikaliska rötter.

23 Till – Ännu ekar ropen (2021)

Kalle Baah – Billie Rude Boy (2005)

Norsholms Befrielsefront – Vilda vila (1982)

You May Also Like