Musik i Augusti – Från Glasgow till Karlstad

Sommaren är över, ja mer eller mindre i alla fall. Det verkar bli en lovande musikhöst där den här genomgången tar avstamp i Glasgow för att sedan dra vidare genom Sverige där vi till sist hamnar i Karlstad.

Avantgardet – Glasgowkyss

Är Avantgardet landets mest produktiva band? De ligger i alla fall bra till för den utnämnelsen och lite längre fram i år släpper de sitt nionde album. På den här singeln får vi två smakprov från vad som komma skall. I Glasgowkyss har de släpat in en hel blåssektion i studion som gör att låten svänger lite extra. Man kan ju tycka att en Glasgowkyss, eller ett Glasgowsmile för den delen också kan låta lite charmigt men har man varit i stadens mindre bemedlade kvarter, då är det inte svårt att omvärdera de uttrycken. I alla fall, här är Avantgardet i högform, det gäller även B-sidans Alla behöver ha sitt gift.

Katelin Tierney – George And Pop

Vi håller oss kvar i Glasgow där Katelin Tierney huserar. George and Pop är en historiebeskrivning från tidigt 80-tal och utspelar sig i Derry där de två IRA-medlemmarna George McBrearty och Charles “Pop” Maguire sköts ihjäl av medlemmar från brittiska SAS. Låten är skriven av Paddy McGlinchey och är både vacker och sorgsam, den passar perfekt till Katelin Tierney som har en vemodig klang i sin röst. Det är kul att fler kvinnor börjar att slå sig fram i den irländska rebellmusiken nu, de har alltid varit en viktig del i frihetskampen.

Röd Revolver – KDSD

Det småländska punkbandet Röd Revolver har omgrupperat sig, nu med punktrubaduren Von Bacchi på sång och här har vi det första smakprovet. Jag tycker att de låter bättre än någonsin och KDSD är en riktig punkrökare, vad den handlar om är inte så svårt att räkna ut med tanke på titeln. Sedan omgrupperingen verkar bandets grundare Martin Johansson fått in lite mer tyngre partier i musiken, dessutom är ljudbilden på den här singeln mycket mer angenäm än mot deras EP Sex Fot Under från 2020. Det ser ljust ut för Röd Revolver.

Kapten Grå – Hearts And Bones

Kapten Grå, känd från punkbandet Lastkaj 14, är på väg att släppa ett nytt album. Den Lille Kemisten är en uppföljare till hans debut, 80-talets Barn och Föräldrar. Här samsas nostalgi med melankoli i de alltid så nakna texterna. Det här är singer/songwriter på hög nivå, Hearts And Bones är en vacker låt med frasen “Bland krökta ryggar i Farsta Strand, håller jag andan när världen sätts i brand”. Socialrealismen duggar tätt här.

Mike Ska – Arson Killers

Michael “Svegis” Svegbrandt har tidigare spelat i band som The Bristles och The Negatives, under 90-talet ingick han även in skabandet The Skalatones. Nu har han debuterat som soloartist med sitt ska-projekt Mike Ska. Hans första singel, Arson Killers, är en instrumental låt som för tankarna till den brittiska andra skavågen samtidigt som den drivande melodin känns lite surfrock, typ The Ventures.

The Coffinshakers – Reverends Of Doom

Många var nog de som jublade när det annonserades om att The Coffinshakers har ett nytt album på gång, deras första sedan 2007 om jag gjort min research rätt. Graves, Release Your Dead släpps den 15 september. The Coffinshakers bildades 1995 och håller sig i någon blandad mylla av country, rockabilly och psychobilly, inte helt olikt Eskilstunabandet Fatboy med skillnaden att texterna har ett horror-tema. Skivan marknadsförs med citatet “This September, coffins will shake and graves shall release their dead”. Det lutar åt ännu klassiskt Coffinshakers-album.

You May Also Like