Turkiet får köpa F-16-plan från USA i utbyte mot att Erdoğan godkänner Sveriges Nato-ansökan

Jag kommer osökt att tänka på Hasse Alfredssons “Ska vi byte grejer med varann” när jag ser upplösningen av Erdoğans tidigare kravfyllda nej till Sverige som Nato-medlem.

Nu har Erdoğan fått löfte om att köpa stridsflygplanet F-16 av USA mot att han godkänner Sveriges Nato-ansökan.

Har all denna cirkus från Erdoğan med listor på kurder han kräver ska utlämnade från Sverige, koranbränningar och att påstådda PKK-terrorister får springa lösa på gator och torg i Sverige och att Sverige måste ändra sina lagar, mest varit ett spel för gallerierna i avvaktan på den riktiga knäckfrågan – godkännande från USA att få köpa F-16? Att Sveriges Nato-ansökan mest varit en bricka i ett större maktspel som handlar om stora vapenaffärer.

Nu har Erdoğan fått löfte från senaten i USA att köpa 40 nya stridsflygplan F-16 och ett “moderniseringspaket” för det flygvapen man redan har. En vapenaffär på 240 miljarder kronor:

“Mitt godkännande av Turkiets begäran om att köpa F-16-plan har varit avhängigt Turkiets godkännande av Sveriges Natomedlemskap. Men låt mig vara tydlig: jag har inte kommit fram till det här beslutet lättvindigt”, säger Ben Cardin, som är senatens utskottsordförande.

Ben Cardin säger också att Turkiet spelar en viktig roll för Nato, men att “Turkiet måste bli bättre på att respektera mänskliga rättigheter och på att hålla Ryssland ansvariga för Ukrainakriget”.

Det här är ju intressant. Nu säljer alltså USA stridsflygplan till ett land som har brister när det gäller mänskliga rättigheter och som dessutom inte klart och tydligt ställer Ryssland som ansvarig för Ukrainakriget – enligt senator Ben Cardin.

Med stor säkerhet kommer dessa stridsflygplan USA nu säljer till Turkiet att användas vid turkiska flyganfall mot grannländer som Syrien och Irak. Framför allt då mot kurdiska områden.

Kan ju nämnas att det bara är några år sedan Turkiet gjorde stora vapenaffärer med Ryssland då man köpte luftvärnsrobot S-400. Det var då den största vapenaffär Turkiet gjort med ett land utanför Nato.

I de här vapenaffärerna ingår också att USA säljer lika många F-16, 40 stycken, till Nato-landet Grekland som ju är något av en ärkefiende till Nato-landet Turkiet så att “balansen” mellan dessa ärkefiender består. I alla fall gällande antalet F-16-plan.

Det finns ju en gammal konflikt mellan Grekland och Turkiet som bland annat resulterade i att Turkiet 1974 ockuperade nordöstra Cypern och utropade Republiken Nordcypern som en självständig stat. En stat som endast Turkiet erkänt. (se lästips eFOLKET)

Med i den här smutsiga byteshandeln finns också Kanada på ett hörn. Kanada har sedan fyra år haft ett vapenembargo mot Turkiet som nu avlutas i och med Erdoğans godkännande av Sveriges Nato-ansökan.

Kanada återupptar nu sina vapenaffärer med Turkiet. Det handlar bland annat om delar till drönare.

Som “motprestation” lovar nu Turkiet “att man ska vara mer transparent med hur dessa drönare används”.

Har cynismen och och den (spelade) naiviteten inga gränser.

Vad är det som hänt i Turkiet som pekar på att man är på väg mot ett demokratiskt samhälle där mänskliga rättigheter respekteras, där politiska motståndare och kritiska journalister inte längre fängslas, där man inte stryper kritiska media och att man slutar bomba och terrorisera kurdiska områden i grannländerna Syrien och Irak?

Vad finns det som tyder på att Erdoğan skulle bryta sina “vänskapliga relationer” med Putin och helhjärtat ställa sig bakom kritiken mot Rysslands krig mot Ukraina?

När det gäller Sveriges vapenexport till Turkiet så beslutades att återuppta vapenhandeln 2022 i samband med att Sveriges dåvarande S-regeringen ansökte om Natomedlemskap.

Sverige hade ju tidigare avbrutit vapenexporten till Turkiet 2019 med anledning av att Turkiet anföll och bombade kurdiska områden. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like