Bild från mynewsdesk / Amnesty international.

Miserabla förhållanden för VM-arbetare i Quatar

Migrantarbetarna i Qatar har fortfarande miserabla villkor när de bygger lyxarenor till herrarnas fotbolls-VM

Arbetarna har arbetat i upp till sju månader utan lön, visar en kartläggning från Amnesty International.

– Migrantarbetare berättade för oss om hur svårt det har varit för dem att i månader arbeta obetalt på Al Bayt-stadion. De är oroliga för sina familjer, som är beroende av pengarna som de skickar hem för att betala sådant som skolavgifter och mediciner.

– Det här visar hur lätt det går att fortfarande utnyttja arbetstagare i Qatar, säger Steve Cockburn, chef för enheten om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty.

Amnesty noterar att internationella fotbollsförbundet, FIFA, säger sig inte ha haft vetskap om vad som framkommer i det här senaste avslöjandet. Det visar att de att de fortfarande inte tar människorättskränkningar kopplade till herrarnas fotbolls VM 2022 på allvar.

– Om FIFA under de senaste tio åren hade ställt sina VM-partners till svars och använt sitt inflytande för att pusha Qatar till att reformera sina system fullt ut så skulle vi inte behöva höra samma återkommande berättelser om vad arbetarna utsätts för – med bara två och ett halvt år kvar till kick-off, säger Steve Cockburn.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like