FIFA har gått ut och sagt spelare som använder regnbågsarmbindeln kommer att straffas med avstängning – FIFA menar att protesten är att betrakta som en ”sportslig skymf”… foto: Stefan Schweihofer / pixabay.

Fotbolls-VM i Qatar

Fotbolls-VM i Qatar har börjat. En tillställning som kantats av stora rubriker under flera år. Migrantarbetarna som bygger arenor och infrastruktur jobbar under usla slavliknande förhållanden. Enligt Amnesty har cirka 6 500 migrantarbetare dött på grund av olagligt långa arbetstider i ökenhettan.

Far illa gör även migrantarbetare som arbetar som hembiträden i ett land där sådana arbetsuppgifter inte anses fina nog för landets egna medborgare.

Att Qatar över huvud taget fick VM har kantats av skriverier om FIFA, mutor och korruption. Många menar att VM inte borde hållas i ett land som bryter mot mänskliga rättigheter på många sätt.

Igår hörde jag på TV att FIFA förbjudit den regnbågsarmbindel som lagkaptenerna för flera lag tänkt använda som protest mot att homosexualitet är förbjudet i Qatar. Bland annat lagen från Danmark, England, Tyskland och Belgien. Nu har FIFA gått ut och sagt spelare som använder armbindeln kommer att straffas med avstängning. FIFA menar att protesten är en “sportslig skymf”.

England vek ner sig och spelade sin första match utan armbindeln med ett hjärta i regnbågsfärgerna.

Några andra iakttagelser.

När Iran spelade sin första match vägrade spelarna att sjunga med i den iranska nationalsången i protest mot regimen i Iran. Man motiverar sitt deltagande i VM med att “Vi spelar för det iranska folket, inte för regimen”.

En opinionsundersökning i Sverige visar att 62 procent väljer att bojkotta VM, vad nu detta innebär. Förmodligen att man inte tänker följa matcherna på TV.

80 procent säger enligt samma undersökning att det var fel att ge fotbolls-VM till Qatar.

Till sist.

Sverige säljer vapen till Qatar, ett land som inledningsvis deltog i kriget i Jemen. På listan över icke-demokratier och diktaturer som köper vapen från Sverige ligger Qatar på tredje plats enligt Svenska Freds:

  • Förenade Arabemiraten
  • Oman
  • Qatar
  • Saudiarabien
  • Thailand

Svenska banker och pensionsfonder har placerat över 17 miljarder kronor i Qatar.

Men frågan om vapenhandel och pensionspengar som spekuleras i petroliumindustrin hamnar i medieskugga där fotbollen nu skymmer sikten.

PS. Jag hör nu att Danmark kommer att trotsa förbudet från FIFA genom att lagkaptenen ska bära den “förbjudna” armbindeln. Läs och lyssna:

Danmark trotsar Fifa:s förbud — bär regnbågsbindeln i VM-premiären. Sveriges Radio. Radiosporten.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like