Milo och Esteban utsedda till bästa film

På Stockholms filmfestival Junior är det Juniorgruppen som bestämmer vilka filmer som vinner det prestigefulla filmpriset Bronshästen för Bästa Film. I år prisas den animerade franska filmen Milo Månvaktaren och det gripande kubanska dramat Esteban med varsin Bronshäst. Om ”Esteban”: Regissör: Jonal Cosculluela, Land: Kuba, Längd: 92 min

Juniorgruppens motivering:

En berättelse om vikten av att våga drömma och aldrig ge upp och som på ett träffsäkert sätt genom vackra bilder och enastående skådespel berör och inspirerar. En film som fick oss att reflektera kring ungas utsatthet och den ekonomiska orättvisa som för många barn i världen är en del av vardagen. Vi i juryn vill ge denna film priset för bästa film för att vi anser den vara viktig för alla unga och deras drömmar och ambitioner!

”Esteban” deltar för närvarande i Chicagos filmfestival. Men redan har en mycket krävande publik tilldelat den pris. Juryn består av ungdomar mellan 11 och 19 år som tilldelat filmen priset Bronshästen.

Filmen berättar historien om hur pianomusik förför en 9-årig kubansk pojke, som trots stora svårigheter, lyckas uppnå sin dröm och bli musiker.

“Esteban” började med att visas på Festival de Cine Iberoamericano de Huelva, Spanien, där den fick erkännande med juryns specialpris, publikens film för bästa långfilm och ytterligare tre pris för filmen och dess musik, Banda Sonora de Chucho Valdés.