Miljöbilsbonus på 70 000 kronor när man köper elbil som kostar över 1 miljon

Det är nödvändigt att vi gör allt för att minska koldioxidutsläppen för att begränsa jordens uppvärmning.

Men jag måste erkänna att jag hela tiden varit tveksam till att alla som köper elbilar får en kraftig miljöbilsbonus.

Riktigt tveksam blir jag när jag läser Motorsidan i Eskilstuna-Kuriren 19 oktober där motorjournalisten Julia Brzezinska ger sin bedömning av nya BMW iX xDrive 50:

“Brutal tysk design möter ljuvlig komfort”.

Det är en lyxig bil: “Materialvalet är lyxigt. På mittkonsolen finns en tryckkänslig träpanel med ett runt glasvred i mitten. Rundningen där dörr och stolsrygg möte i en läcker design… Tillsammans med kraften från motorerna är man nära en Rolls- Royce-upplevelse”.

 

Bilen som väger 2 585 kilo har 523 hästkrafter. 0-100 går på 4,6 sekunder. Toppfart 200 km/tim.

Denna skapelse har ett grundpris på 1 065 000 kronor. Vill man ha extra lull-lull koster den ytterligare ett antal hundra tusen kronor.

Den som köper denna monsterbil får, förutom en bilskatt på endast 360 kronor per år, 70 000 kronor i miljöbilsbonus.

Min fundering är om denna miljöbilsbonus verkligen är pricksäker när den ges till de som har råd att köpa en bil som kostar en bra bit över en miljon kronor.

Jag förmodar att de som tjänar så bra att de funderar på att köpa en BMW iX xDrive 50, skulle köpa den även om de inte fick dessa 70 000 i miljöbilsbonus och den låga bilskatten.

De som har råd att köpa dessa dyra bilar har redan fått mer än nog genom alla jobbskatteavdrag, slopad värnskatt med mera.

Rätta mig om jag har fel. Men det här känns inte helt rimligt och rättvist. Lite som att “kasta pärlor åt svinen”.

Visst ska man stimulera övergång till miljövänligare bilar, vad det nu är, på olika sätt. Men det måste ske inom rimliga gränser.

Handlar det om “miljöbilar” i prisklasser som “vanliga” människor eventuellt har råd att köpa tack vare miljöbilsbonus är det en sak. Men nu tycker jag det blir smått absurt när bonusen även betalas till de som köper bilar i miljonklassen.

Lästips:

“Brutal tysk design möter ljuvlig komfort”. Eskilstuna-Kuriren 19 oktober. Jag vet inte om artikeln är öppen så att alla kommer åt att läsa.

Rolf Waltersson

You May Also Like