Bilden från Peter Hultqvists sammanträffande 2016 med dåvarande US-amerikaske krigsministern Ashton Carter.

Militaristisk skymning – Peter Hultqvist vill att Sverige ska bli ett uppmarschområde för USA och Nato

I veckan lät sig Hultkvist intervjuas och kunde med illa dold upphetsning meddela att “Sverige nu får den största upprustningen sen 50-talet”. En rad regementen återupplivas. Arvidsjaur får sitt dragonregemente, i Göteborg förläggs Älvsborgs Amfibieregemente. I Uppsala återuppstår F16.

Sollefteå med Östersund liksom Falun, Enköping och Kristinehamn får sina förband.

I radions P1 fick han frågan om syftet inte är – nu när Trondheim ska vara landningsplats för USA:s styrkor – att helt enkelt säkra vägen genom Sverige för stormaktens trupper.

Jovisst är det så! Hultkvist darrade inte på manschetten. Därmed har det sista fikonlövet fallit som varit menat att dölja den reservationslösa svenska uppslutningen bakom USA och NATO. Men att svensk upprustning öppet motiveras med att underlätta US-amerikansk inmarsch väl väl ändå inom Hultqvists eget parti anses som anmärkningsvärt. Den sittande krigsministerns gärningshistoria har ju varit en enda långdragen attack mot den inriktning som Olof Palme stod för. Hultqvists motstånd mot svensk uppslutning bakom FN-resolutionen för kärnvapenförbud är det som främst väckt starka reaktioner bland socialdemokratiska organisationer. Kan vi hoppas på att nu få se krav på ett slut på NATO:anpassningen och kryperiet för USA?

När höga USA -militärer för ett par år sedan besökte Gotland uttryckte de sin förtjusning över ön som ett av naturen skapat “hangarfartyg”. Nu får de hela Sverige som ett moderskepp.

Alltihop måste naturligtvis ackompanjeras av propaganda om rysk aggressiv verksamhet.

Vi upprepar det igen: Vi har inga illusioner om regimen i Moskva. Vi fördömde den redan när Jeltsin besköt sitt eget parlament 1993 för att säkra sin nyliberala utförsäljningspolitik. En politik som stöddes av svenska borgare och socialdemokrater som även till övervägande del stödde Jeltsins beskjutning av parlamentet i Moskva.

Men vi hävdar att det är nonsens att påstå att det är Ryssland som hotar Västeuropa och USA.

Det är inte Ryssland som med baser omringar USA. Det är tvärtom. Det är NATO som med en krigsbudget på sammanlagt 963 miljarder dollar hotar Ryssland. NATO:s budget är 15,8 gånger större än Rysslands! Smaka på den siffran! Och till NATO:s siffror måste läggas till exempel Sveriges 4,6 miljarder dollar. Sverige är inte NATO-medlem men en lydig medspelare.

TV:s Rapport intervjuade också lokalpolitiker från de tänkta regementsstäderna. Det var idel glada ansikten. Att det handlar om militär upprustning dessutom i ett aggressivt sammanhang satte inte ner det glada humöret.

Man tycker att Sollefteå borde leda till eftertanke. Där hade samhället inte råd att behålla BB men militärverksamhet går väldigt bra. Ja, vi vet att det är olika kassor. Regionens och statens. Men det reser enbart frågan om förstatligande av sjukvården så att alla landsändar, även glesbefolkade, kan garanteras en rimlig vårdstandard.

Vi på eFOLKET har under långt tid pekat på Peter Hultkvist som närmast en inflytelseagent för USA:s regering. Nu kan alla se vilken dagordning som Hultkvist följt. Och nu bör väldigt många ha kommit till insikten om nödvändigheten att skapa en bred anti-militaristisk rörelse. Här i vårt land och internationellt.

Ledarredaktionen

eFOLKET

You May Also Like