Med råg i ryggen.

Med råg i ryggen

Det där med priser och prissättning kan vara luriga grejer. Jag försöker vara “prismedveten”. Kollar alltid jämförpriser även om jag vet att man ofta blir lurad.

När jag idag köpte knäckebröd, Wasa Sport, ett grovt rågknäcke, tog jag en extra titt på jämförpriset på den större och den mindre förpackningen.

Den mindre som väger 275 gram kostar 51 kronor per kilo.
Den större som väger det dubbla, 550 gram, kostar 33 kronor per kilo.

Det är en ganska stor prisskillnad som kan tyckas omotiverad. Inte minst mot bakgrund av att det är exakt likadana innerförpackningar, bara med skillnaden att i den med 550 gram är det två förpackningar knäckebröd som virats in i ett omslag.

Skillnaden i arbete att vira in ett 275-gramspaket i ett omslagspapper, jämfört att vira in 2 stycken 275-gramspaket i ett omslagspapper kan inte motivera prisskillnaden. Dessutom antar jag att det görs maskinellt.

Jag jämförde också motsvarande priser för Wasas delikatessknäcke.
Där var priset för den mindre förpackningen det något lustiga 66.49 kronor per kilo, medan den dubbelt så stora förpackningen kostade 36.27 kronor per kilo.

Alltså nästan dubbelt så högt kilopris för den mindre förpackningen.

Jag roade mig också med att titta på priset för vattenmelon.

Hel vattenmelon kostade 24.90 per kilo.
Vattenmelon skuren i bit och inplastad kostade 39.90 per kilo.
Sedan finns det vattenmelon färdigskuren i skivor, förpackad i ett papptråg och inplastad. Då är kilopriset 49.90 per kilo.

Man betalar alltså dubbelt så mycket för att köpa färdigskivad vattenmelon.

Men var gör inte den stressade nutidsmänniskan för att få “livspusslet” att gå ihop. Har man inte tid att skära upp en melon så finns det färdigskuret.

Undrar när man kommer på idén att sälja färdigskalade bananer?

Allting går att sälja med mördande reklam
Kom och köp konserverad gröt

sjöng Ulf Peder Olrog redan i början på 1940-talet.

Rolf Waltersson

You May Also Like