Foto. Rolf Waltersson.

Josef och Maria platsar inte – Stallet är proppfullt med julklappar

Jag stannade till och tog några bilder på de här reklamskyltarna i Eskilstuna. Det är reklam för Dollar Store.

”WELCOME TO HEAVEN” och ”HOLY CRAP THAT`S CHEAP”, som bör betyda; ”Heliga skit, det är billigt”.

Men framför allt bilden, som säger en del om den tid vi lever i. Butiken är så proppfull med julklappar att man inte kommer in. Julklapparna väller ut genom entrén som en lavaström.

När jag sedan zoomar in får jag längst nere till höger syn på Josef och Maria med sin åsna och en krubba. Men även de tre vise männen med sina kameler som är lastade med gåvor till det nyfödda Jesusbarnet.

Ska bilden tolkas som att stallet har övertagits, ockuperats, av julkommersen? Att det inte finns plats för Josef, Maria och Jesusbarnet som snart ska födas.

Allt är så överdrivet julpyntat med ljusslingor och annat att man kan tro att Jesus föddes i Las Vegas och inte i Betlehem.

Och namnet Dollar Store säger också en del vad det hela handlar om.

Grossistfirman Dollar Store startades i mitten av 1990-talet av Peter Ahlberg som satsade på billigt krimskrams från Kina. Det var hundmat, utemöbler, godis, nyckelringar, Batman-väskor, kuddar och annat billigt skräp från Kina.

Verksamheten växte till 130 butiker runtom i Sverige. Det gick så bra att ägaren och vd-n Peter Ahlberg 2018 kunde ge sig själv en utdelning på 10 miljoner.

Mest känd blev nog Peter Ahlberg när han i ett brev till de anställda 2017 hånar feminismen och jämställdheten:

”Jag totalvänder mig mot allt förskönande som skrivs om jämställdhet och feminism. Finns inget ämne som är så kärnvapenladdat. I Sverige alltså. Nåde den arme man som smiter från disken och slingrar sig från matlagningen. Omedelbar dödsdom väntar”.

Han avslutar brevet med att kritisera Feministiskt Initiativ och att han inte har något emot att kallas mansgris och att han vill påverka sina anställda politiskt.

Tidigare i år såldes Dollar Store till det börsnoterade finska företaget Tokmanni Group Oyj för 2 miljarder kronor, som betalades kontant.

Tokmanni har som affärsidé att växa genom att köpa upp andra företag inom detaljhandeln.

Det är ungefär som bostadsföretag som inte växer genom att bygga, utan som växer genom att köpa upp fastigheter. Vi har ju sett exempel på det som det skrivits om under senare tid.

Den norske fastighetsmogulen Ivar Tollefsen och hans fastighetsbolag Heimstaden som har som affärsidé att köpa upp kommunägda hyresfastigheter från miljonprogrammet.

Och f.d. s-politikern Ilja Batljan som bildade fastighetsbolaget SBB som köpte upp skolbyggnader, polisstationer stadshus, och andra offentliga byggnader. Ja till och med Falu regementes fastigheter.

Man skapar inget nytt. Man bara tjänar pengar på pengar.

Mot den här bakgrunden förstår jag varför Josef och Maria tvingas stå utanför. De tillhör inte den kundkretsen som har köpkraft nog att välkomnas in i Dollar Stores stugvärme bland nyckelringarna, godiset och Batman-väskorna.

PS. Dagen efter fick jag syn på en annan reklamtavla med reklam för Dollar Store som är minst dubbelt så stor. Dessutom försedd med belysning.

Dessa klotterplank för reklam är både många och stora – att jämföra med planken, de öppna väggarna, för graffitikonst, som är få och löjligt små.

Lästips:

”Mr Dollarstore” – doldisen som gjorde miljardaffär – Dagens Industri 18 juli 2023
Dollarstore-vd:ns nya hån mot SVT och ETC – Expressen 2 augusti 2017
Offentlig konst i Eskilstuna. ”Planteraren” – rätt konstverk på fel plats – eFOLKET 18 september 2020 (Här kan ni läsa mera om Dollar Store och Peter Ahlberg)

Rolf Waltersson

You May Also Like