Utomhusreklam för Live Date. Foto. Rolf Waltersson.

Är det på riktigt? Eller bara på låtsas?

När jag är ute på stan för att rasta min kamera passar jag på att fotografera reklam av olika de slag. Det är sånt jag blir förbannad på, till exempel spelreklam. Det är sånt som bara är fånigt i största allmänhet. Och så finns det reklam för sånt jag inte vet vad det är.

Som till exempel en reklamblaffa på en reklampelare på gågatan här i Eskilstuna:

“Viafree´s Live Date är här”.

Nyfiken som jag är så “googlar” jag och får fram att det är något slags dejtingprogram:

“Konceptet är enkelt. Åtta glödheta singelkändisar på jakt efter den stora kärleken. Det här är personer som verkligen vill träffa sin stora kärlek och det kommer att bli fantastiskt att få följa deras dejter i direktsändning”,

–säger programledaren, som lustigt nog heter Lustig, Ola Lustig.

Så här säger Camilla Rydbacken, innehållschef på Nordic Entertainment Group i Sverige:

“Det är väldigt kul att vi kan erbjuda våra tittare en helt ny serie i dejtinggenren. Med Viafree´s Live Date bryter vi ny mark genom att vi för första gången direktsänder våra dejter exlusivt på Viafree”.

–Camilla Rydbacken, innehållschef på Nordic Entertainment Group i Sverige

Jag undrar över vad dessa “glödheta singelkändisar” är kända för. Bland programdeltagarna hittar man:

“Marcus Johansson, Trollhättesonen, realitystjärnan och tittarfavoriten som medverkat i den senaste succésässongen av Paradise Hotel”.

“Haidar Juma är Dj:en och Örebrosonen som efter sin medverkan i Paradise Hotel blivit en superstar”.

“Marcelo Pena är PH-hunken* och föredetta Big Brother-stjärnan som under årens lopp skapat rubrik efter rubrik”.
*(hunk = karlakarl, tuffing, stor stilig och välbyggd)

Herregud! Vad ska man säga? Är detta på riktigt? Eller bara på låtsas?

När jag söker på programmet “Ung och bortskämd” där flera av deltagarna i “Live Date” tidigare medverkat, hittar jag ett persongalleri som inte heller går av för hackor. Vad sägs om:

“Josefine Larsson, 19 år från Sandviken, jobbar ibland som modell men får också pengar av föräldrarna. Hon drömmer om en framtid som Hollywoodfru. Just nu ska hon gör en rejäl skönhetsoperation. En större rumpa står på menyn”.

“Erika Mendez, 21 år från Stockholm, får veckopeng tre gånger i veckan. Hon tackade nej till ett arbete då arbetsgivaren ville att hon skulle jobba 40 timmar per vecka, vilket Erika trodde var OLAGLIGT”.

“Jennifer Warzocha, 23 år från Västerås, är beroende av skönhet och vill alltid ha snyggt hår, fixar läppar och naglar. Hon bränner utan problem 15-20 000 av föräldrarnas pengar varje månad på sitt utseende och festande”.

“William Hultkrantz, 21 år från Örebro, beskriver sitt hem som ett hotell. Hans största kärlek är två BMW som mamma betalat”. Sin första BMW fick han när han fyllde 18 år, den kostade 420 000 kronor. Två år senare köpte mamma en “lite roligare bil” till sonen. En BMW M2 sportbil för drygt 800 000 kronor.

“Karl-Inar Svensson, 20 år från Stockholm, älskar att slappa och hjälper inte till med ett dugg hemma. Han förväntar sig att mamma ska städa hans rum, och tvätta hans kläder”.

“Ung och bortskämd” är en svensk variant av den brittiska realityserien “Young, Dumb and Living Off Mum” som sänds på BBC.

Programmet handlar om bortskämda ungdomar som nått myndig ålder. Ungdomar som aldrig fått lära sig att ta minsta ansvar för sina liv. De har föräldrar som fixar allt, bäddar deras sängar, städar deras rum, och så vidare.

Ungdomar som varken vill eller kan sätta igång en tvättmaskin, som inte en klara av att koka ett ägg, som inte vet vad som är fram eller bak på en dammsugare, som inte vet hur man diskar. De bara lever enbart för att festa och bränna en massa pengar på lyx.

De har helt enkelt fostrats till egoistiska monster.

Är det på riktigt? Eller bara på låtsas?

Jag vet faktiskt inte. Jag vill tro att det bara är ett skämt. Ett dåligt skämt där man gör satir över bortskämda ungdomar som bara spelar nån slags roller.

Eller så finns de på riktigt. De finns ju med bild och allt i programförklaringarna, där det står hur de bara lever för fest, lyx och flärd och till och med skryter över att de slösar bort föräldrarnas pengar på bröstförstoringar och annan “lyx”

Är det på riktigt? Eller bara på låtsas?

Vad tror ni?

En sak är i alla fall säker. Sånt här är bra för ekonomin och för välfärden. Det bidrar ju till att BNP (bruttonationalprodukten) växer. Huvudsaken är att BNP växer. Vad som växer spelar ingen roll, bara det växer.

Vi blir rikare på pengar, hur det nu går till. Men blir vi rikare som människor?

Vad är det för värld vi lever i?

Rolf Waltersson

You May Also Like