Pristagarna presenterades i samband med utdelningen av Eskilstuna Kommuns förtjänstmedaljer på Munktellmuseet…

Marie Selander och Emma Gustafsson får Eskilstuna Kommuns Jämställdhetspris

För sitt arbete med kvinnornas betydelse i Eskilstunas musikliv tilldelas Marie Selander och Emma Gustafsson Eskilstuna Kommuns Jämställdhetspris 2022. Årets Hedersomnämnande tilldelas Johanna Olofsson, rektor för Vuxenutbildning på Eskilstuna Kommun.

Historieforskning har traditionellt sett fokuserat på mäns plats i historien. Kvinnors liv är inte lika väl dokumenterat. Det här gäller även historien om musikstaden Eskilstuna. Kulturarbetarna Marie Selander och Emma Gustafsson har varit drivande i att vidga Eskilstunas musikhistoria och sprida information om kvinnors roll i vår stads musikhistoria.

Kvinnornas betydelse i Eskilstunas musikliv

I boken Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna har Marie och Emma dokumenterat kvinnornas betydelse i Eskilstunas musikliv. Nu kan Eskilstunaborna läsa om musiker som knappt synts till, men som har jobbat och haft en plats i ett musikliv som präglats av manliga musiker. Boken ligger också till grund för Eskilstuna Stadsmuseums utställningen ”Vi är många – musiker i Eskilstuna”.

– Vilken ära att få Jämställdhetspriset! Marie och jag ser fram emot att dela nyheten med alla som medverkat i boken och utställningen. Frida Herchenröther och Linnéa Lindbom har bidragit med research, text och bild, vårt bokförlag Gidlunds som gjort boken så fin, och så hela arbetslaget på Stadsmuseet, säger Emma Gustafsson i samband med prisutdelningen.

”Har varit ett deckararbete”

– Priset betyder mycket för mig. Det är ett erkännande och en uppmuntran, för processen har varit rena deckararbetet, tagit lång tid och har ibland varit väldigt slitsam. Priset betyder också väldigt mycket för alla de osynliggjorda kvinnliga musiker som nu lyfts upp till sin rättmätiga plats i Eskilstunas musikhistoria, säger Marie Selander.

 Jämställdhetsfrågan aktiv i undervisningen

2022 års Hedersomnämnande tilldelas Johanna Olofsson, rektor för Vuxenutbildning på Eskilstuna Kommun. Genom sitt sätt att styra och leda uppmuntrar Johanna sina medarbetare att jobba aktivt med jämställdhetsfrågan i undervisningen, och hon ser till att de får tid för detta så att jämställdhetsarbetet kan genomsyra verksamhetens ordinarie arbete.

– Jag är orubblig i min tro på att vi aldrig når vår målbild och tillit till och trygghet med varandra om vi inte fördjupar vår förståelse för vad jämställdhet och jämlikhet innebär. Det här priset har verkligen ingjutit modet i mig att jag är på rätt spår och att jag vill fortsätta agera och initiera förändring tillsammans med mina kollegor på Vuxenutbildningen. Det här priset är en bekräftelse på det arbete vi gör tillsammans, säger Johanna Olofsson, rektor för Vuxenutbildning på Eskilstuna Kommun.

Läs också:

You May Also Like