Fredrik Lindström. Foto. Rolf Waltersson.

Mänskligheten – Föreställningen om oss själva

Jag såg föreställningen ”Mänskligheten – Föreställningen om oss själva”, på SVT. Den är skriven och framförd av Fredrik Lindström, känd som komiker, författare, språkvetare kunnig på svenska dialekter, och lite av varje. Just nu kan vi även se honom som domare i ”På spåret”.

Titeln på föreställningen är lite av en ordvits. Det är en föreställning som handlar om hur vi föreställer oss själva. Eller som den beskrivs av SVT:

Fredrik Lindströms hyllade humorföreställning ”Mänskligheten” handlar om den moderna människans beteende. Med hjälp av underhållande statistik, fakta, visuella hjälpmedel och underfundig humor undersöker Lindström hur självständiga vi egentligen är. Vad är det som styr oss? Fakta och förnuft eller känslor? Och hur mycket kan vi egentligen skylla på ”den mänskliga faktorn”? Föreställningen har spelats över hela landet och hyllats av både kritiker och publik. Inspelad på Rival i Stockholm 2023

Mycket handlar om hur vi styrs av våra ”reptilhjärnor” som vi har kvar sedan evolutionens ”fiskstadium”. Men vi vill gärna tro att allt vi gör styrs av fakta och förnuft.

Vad som hindrar oss att fullt ut låta reptilhjärnan ta över våra handlingar är våran självkontroll. Men ibland händer det att reptilhjärnan tar kommando över våran rationella och förnuftiga hjärna.

Ibland när vi gjort något riktigt galet går det att skylla på ”den mänskliga faktorn”. Eller när vi gör knasiga saker i berusat tillstånd då reptilhjärnan tagit över är det bara ”fyllegrejer”.

Vi kan tänka och tycka vad vi vill, men vi är alltid ansvariga för våra handlingar. Fredrik Lindström menar att begreppet ”fyllegrej” bara finns i det svenska språket. Att inget annat språk har något motsvarande ord för att ”ursäkta” det man gör till exempel i fyllan och villan. Man är ansvarig för sina handlingar

Han tar även upp hur reklamen riktar in sig på känslor i stället för fakta och förnuft.

Som exempel tar han upp TV-reklam för Samsungs nya TV ”med en fantastisk skärpa och upplösning”. Där sitter vi framför vår stenålders-TV, som är ett par år gammal, och tittar på den nya högupplösta bild som man får i denna fantastiska högupplösta Samsung-TV.

En sån måste vi ha. Kolla vilken fantastisk skarp bild. Det är skillnad mot den här gamla dumburken vi nu har. En sån måste vi ha.

Men hallå. Stopp och belägg. Skärpan på TV-reklamens TV kan aldrig bli bättre än den skärpa man har i sin gamla TV.

Vi bara vill tro att det är skarpare bild, eftersom man säger i reklamen att det är skarpare bild. I själva verket är inte bilden ett smack skarpare än den man redan har. Både lurendrejeri och självbedrägeri.

Likaså när fastighetsmäklaren ska sälja ett hus. Inför visningen river man ut allt som kan ge en vink om att här har människor bott tidigare. Alla spår av mänskligt liv ska städas bort. Det ska städas så ini helvete kliniskt rent att köksbordet kan användas som operationsbord.

Sedan försåtsmineras hela huset med trendiga möbler och prylar. I ett tjusigt och lagom sprucket lerfat ligger granatäpplen och kronärtskockor i motljus. Öppnar man kylskåpet ligger där tre champagneflaskor.

Sedan slår mäklaren till med den avgörande försåtsmineringen – in med en nypa kanel i den varma ungen så att det luktar nygräddade kanelbullar när spekulanterna kommer till visningen.

Alla är överväldigade. Ingen skulle ens komma tanken att fråga; ”hur ser bostadsrättsföreningens ekonomi ut”? Har det gjorts stambyten? Eller några andra ”irrelevanta” frågor.

Det här köper vi. Vi tar nya lån för här ska börjas ett nytt liv med färska kanelbullar, champagne och granatäpplen i motljus.

Föreställningen är på 1 timme och 30 minuter. Oftast är det mycket underhållande och tänkvärt. Ibland lite sluddrigt och svamligt. Fredrik Lindström svär ju som en borstbindare. Och när han drar sina skämt frågar han ofta ”eller hur?”, för att försäkra sig om att publiken hänger med och håller med.

På sätt och vis hänger resonemanget i den här föreställningen ihop med mitt inlägg ”Striden mellan de två vargarna inom oss”. Striden mellan förnuft och fakta kontra våran reptilhjärna som är irrationell och oförutsägbar och som spelar oss spratt med sina ”fyllegrejer”

”Jag är egentligen inte sån. Jag var ju berusad”, som man ursäktar sig när man tafsat sekreteraren på brösten och skällt ut chefen vid firmafesten.

Läs- titta och lyssnatips:

Mänskligheten – föreställningen om oss själva – SVT Play

Fredrik Lindström – Wikipedia

Striden mellan de två vargarna inom oss – eFOLKET 9 januari 2024

Rolf Waltersson

You May Also Like