Foto: Rolf Waltersson.

Folk irriteras över att det visas reklam i reklamfinansierade TV-kanaler

Visst är det jävligt irriterande när TV-program ständigt avbryts av reklam. Dessutom samma fördummande reklam vid varenda reklamavbrott.

Senast var det när VM i friidrott visades på TV4. Reklamavbrott på 5-6 minuter stup i kvarten.

Men det är ju så krämarsamhället fungerar. Vi ska jämt och ständigt uppmuntras, lockas och luras att konsumera i alla möjliga, och omöjliga, sammanhang.

Även våra “offentliga vardagsrum”, våra stadsmiljöer, är nerlusade av kommersiellt klotter på alla dessa stora, ibland till och med belysta, reklamtavlor.

Och är det inte “öppen reklam” TV-reklam så är det förtäckt reklam genom att “programmet presenteras av…”.

Även public service sprider reklam via “sina sponsorer” även om man inte avbryter mitt i programmen för att sprida reklamdyngan. Så det är inte lika outhärdligt att se program på SVT1, SVT2, Kunskapskanalen och Barnkanalen.

Jag roade mig för ett par dagar sedan med att kolla ett avsnitt av Idol på TV4 för att få en bild av hur den timslånga sändningen disponeras. Det var uttagning framför juryn där agnarna skall sållas från vetet, där de som skall få guldbiljett och gå vidare, skall utses.

Jag hade inget tidtagarur. Men jag höll ett öga på klockan för att i grova drag se vad som hände.

Under denna timme var det 3 reklamavbrott på knappt 7 minuter, 8 minuter och knappt 6 minuter, vilket betyder att cirka 20 minuter av denna timme bestod av reklam.

Under denna timme fick åtta av de tusentals (?) anmälda deltagarna provsjunga och visa sina “Idoltalanger” framför juryn.

Dessa åtta fick sjunga från 30 sekunder som kortast, till 2 minuter som längst. Under denna timme fick vi höra dessa åtta deltagare sjunga i sammanlagt cirka 10 minuter.

Det kan ju tyckas lite futtigt med tanke på att det trots allt påstås vara en sångtävling.

Övrig tid av denna timme gick åt till närmare presentationer av dessa åtta deltagare. Vad de gjorde på fritiden och så vidare. “Roliga” bilder på deltagare som irrade runt och gick in och ut genom fel dörrar. “Dramatiska” bilder på förväntansfulla föräldrar och syskon som väntade utanför. Och en programledare som frågade “hur känns det, är det nervöst?” Bilder på publiken som stod utanför på gatan och nyfiket tittade in genom de stora glasrutorna. Jublande bilder på deltagare som “gått vidare”. Bilder på “chockade” deltagare som inte gått vidare.

Alla blir ju “chockade” numera. Man blir “chockad” när man vinner och “chockad” när man förlorar.

Oavsett vad man tycker om programmet Idol så kan jag i alla fall med säkerhet säga att av denna timme upptog reklamen cirka 20 minuter.

Jo en sak till. Språkpolisen inom mig vaknade till när flera deltagare inte visste skillnaden mellan orden “av” och “med”.

När juryn frågade; “Och vad ska du sjunga då”, kunde svaret bli; “Jag ska sjunga (låttiteln) ‘med’ (låtskrivaren)”.

Jag hittar på ett exempel; “Jag ska sjunga All about the money med Meja”. Då förväntar man sig att Meja ska dyka upp som doa/medsångare. Men det gjorde hon inte.

Läs och lyssna:

Rolf Waltersson

You May Also Like