I region Öst har inspektionerna genomförts på verksamheter i bland annat Eskilstuna och Strängnäs… (Foto: Polisen)

Människoexploatering och folkbokföringsbrott resultatet efter stor polisinsats i bland annat Sörmland och Eskilstuna

Hotell, restaurang och cateringverksamhet har granskats. Resultatet i vår region? Anmälningar om människoexploatering, folkbokföringsbrott och brott mot utlänningslagen.

”Det handlar om utsatta människor som utnyttjas på ett slavliknande sätt”, säger Polisen.

Under en vecka tidigare nu under våren genomförde Polisen tillsammans med andra myndigheter arbetsplatsinspektioner inom hotell, restaurang och cateringverksamhet. Dessa har gjorts över hela landet och som en del i en gemensam europeisk insats.

26 anmälningar om folkbokföringsbrott

I vår region, som inom Polisen benämns som Region Öst, blev resultatet tre anmälningar om människoexploatering, 26 anmälningar om folkbokföringsbrott, brott mot utlänningslagen mot en arbetsgivare och en arbetstagare som avvisades från landet.

”Förskräckligt hur det kan se ut”

– Vi i Region Öst är nöjda med resultatet. Det är förskräckligt hur det kan se ut på svenska arbetsplatser, och med den här insatsen gjorde vi skillnad, säger Benjamin Prom, regional samordnare för arbetslivskriminalitet.

Skatteverket är en av flera myndigheter som ingått i den stora polisinsatsen…

”Modernt slaveri”

I Region Öst har inspektionerna genomförts på verksamheter i Strängnäs, Eskilstuna, Nyköping, Linköping, Mjölby, Motala, Värnamo och Jönköping. Insatserna har gjorts tillsammans med bland annat Skatteverket, Arbetsmiljöverket och gränspolisen.

– Det är viktigt att vi fortsätter arbeta mot arbetslivskriminalitet och hjälpa utsatta människor som utnyttjas på alla möjliga sätt på den svenska arbetsmarknaden. Det är hemskt att se mer eller mindre modernt slaveri där enskilda kriminella aktörer gör stora vinster, säger Benjamin Prom.

Benjamin Prom, Polisen

Läs också:

Gemensam myndighetsinsats mot den kriminella ekonomin i Eskilstuna

”Gemensamt ansvar att agera mot ekonomisk brottslighet”

You May Also Like