När Liberalernas kommunalråd i Örebro, Karolina Wallström, skrev en debattartikel i NA (Nerikes Allehanda) 23 januari, talade hon sig varm för elever som “kunder” på en marknad.
Först trodde många att det var en kupp, ett “fake news” för att svartmåla Liberalerna.
SVT:s satirprogram Svenska Nyheter och Ung Vänster pekades ut som tänkbara kuppmakare. Det fanns också funderingar om att det var Liberalerna i Örebro som själva genomförde en provokativ PR-kupp för att väcka uppmärksamhet.
Ja, konspirationsteorierna var många. Det är väl bara Putin och Ryssland som saknades bland tänkbara illasinnade infiltratörer.
Debattinlägget i NA väckte stor uppståndelse runtom i landet. Inte minst bland lärare som protesterade mot begreppet “kunder” om skolelever. Skulle lärarna då i konsekvensens namn ses som nån slags “butiksbiträden”. Lärarna får väl bli “butiksbiträden”. Och rektorn “butikschef” som nån slags “ICA-Stig”.
På Liberalerna Örebro:s facebooksida blev det också många starka reaktioner om elever som “kunder”.
Jag skrev själv ett inlägg här i eFOLKET 28 januari 2021 under rubriken: “Det är självklart att eleverna är kunder”.
Men det var ingen illasinnad kupp från några politiska motståndare. Sånt behövdes inte. Det “illasinnade” visade sig vara kommunalrådet själv:
“Jag hade nog tänkt fel om det här med ordet kunder. Jag trodde att jag skulle kunna förklara det bättre, men det är ett rött skynke för många. Man kan nog se det lite som ett misslyckande”, säger Karolina Wallström till tidningen Skolvärlden (10 februari 2021).
Nu har Liberalerna i Örebro bytt text på sin facebooksida när det gäller uttalandet från kommunalrådet Wallström om elever som “kunder”.
Tidigare hade man en bild på kommunalrådet Wallström och text under ett rött hjärta:
“ELEVERNA! Några av våra absolut viktigaste KUNDER!”
Nu är det ändrat till:
“Barnen är framtidens viktigaste kravställare!”. Hjärtat är borttaget.
Men det betyder inte att kommunalrådet Wallström har ändrat sin syn på eleverna som kunder. Det är bara taktik att nu inte använda k-ordet (kunder) när man fattar att det inte går hem “i stugorna”.
Så här säger hon i tidningen Skolvärlden som ägs av Lärarnas Riksförbund:
“Jag försöker bara vara ärlig med att finns det en marknad så finns det kunder. Sen är ju jag Liberal, jag tror på vinster i välfärden, det är inget konstigt. Ibland har man inte ett fokus på att varje elev ska gå ur skolan. Man ser tydligt att friskolorna lyckas med detta – men inte alla, men många. Det finns många slags kunder i världen, och för mig är kunder något fint”.
På sätt och vis har hon ju rätt. Skolan har blivit en marknad och en tummelplats för krämare. Och tycker man det är ett bra system, då är det logiskt att se eleverna som kunder i ett köp- och säljsystem.
Vad kommunalrådet Wallström inte fattar i sin marknadsliberala tankevärld är att det inte passar att låta marknaden ta över viktiga samhällsfunktioner som skola, vård och omsorg.
Det enda skillnaden är att kommunalrådet Wallström inte längre ska använda k-ordet. Men hon tycker fortfarande att eleverna är “kunder”.
PS. Vi har ju sedan länge uttrycket “fängelsekunder”, vilket är ett lite raljerande och skämtsamt uttryck om återfallsförbrytare och kåkfarare.
Det skulle inte förvåna om man inom en snar framtid från borgerligt (liberalt?) håll börja driva krav att privatisera även fångvården (privata fängelser finns i andra länder, bland annat i USA).
I ett sådant system blir det ju relevant att också kalla fångar för “kunder”.
Rolf Waltersson