Foto. Rolf Waltersson.

Fint som snus

Jag tankade bilen och gick in i butiken för att köpa morgonens kvällstidning. Ja, kvällstidningarna kommer numera ut redan tidigt på morgonen.

Då får jag syn på att man möblerat om i butiken genom att ställa upp ännu en glasmonter med snus av allehanda slag. Jag höll på att få slag när jag såg hur många sorters snus det finns. Ändå är det inte troligt att alla sorter och varianter finns i denna bensinbutik.

Jag kollade och jag räknade. 17 hyllor med 11 olika sorters snus på varje hylla. Det blir 181 olika sorter.

Visst är det härligt med valfrihet. Men 181 varianter snus! Olika märken och olika smaker. Tänk om det varit Gösta Ekman i Hasse – och Tage-revyn om våndan att välja “Expressen eller Aftonbladet”, skulle ha köpt snus i stället. Det hade blivit fullständigt nervsammanbrott.

Men det är ändå en bit kvar till valet av pensionsfonder, som tidigare var över 900, men som nu minskats till “bara” 400-500.

När jag kollar runt på nätet hittar jag att den största tobaks- och snustillverkaren Swedish Match har 48 olika snusvarianter i sitt sortiment.

På tal om Swedish Match. Företaget är numera introducerat på Nasdaq-börsen. Omsättningen var 18,5 miljarder förra året.

Största ägare är Capital Group i USA. Kan också noteras att 3.e AP-fonden och Avanza Pension är delägare.

Undrar hur det går ihop med etiken när en statlig pensionsfond äger delar av tobaksindustrin?

Lars Dahlgren, vd för Swedish Match, hade 2021 en fast lön på 7,666 miljoner. En rörlig lön på 9.103 miljoner. Därutöver pensionsavsättning på 2,819 miljoner och “övrigt” 159 000 kronor.

Totalt alltså nästan 20 miljoner kronor.

Att det finns pengar att tjäna inom tobaksindustrin bekräftas också av att Philip Morris gett ett “aggressivt” anbud på Swedish Match på 161 miljarder kronor.

Även snus tycks vara prisvärt.

Jag kommer osökt att tänka på när jag löpte gatlopp i den stora livsmedelsbutiken för att hitta hårschampo. Vanligt simpelt hårschampo för att tvätta håret, utan lukter av allehanda slag.

Jag kommer inte ihåg. Men kanske fanns det minst 50 olika doftvarianter. Efter hjälp från två butiksanställda lyckade jag få hjälp att hitta vanligt “naturellt” schampo utan dofter av vare sig Vildhonung, Milk & Honey eller Yoghurt & Aloe Vera.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like