Sverige vägrar att hjälpa

Människorättsföreträdare, MP och V skarpt kritiska till att regeringen inte vill ta emot en liten del av flyktingbarn som levt under miserabla förhållanden i Grekland.

Flera EU-länder börjar nu ta emot ensamkommande flyktingbarn från läger i Grekland. Åtta länder har sagt ja till att vara med i evakueringen av 1 600 ensamkommande barn och ungdomar. Bland annat Frankrike, Portugal och Tyskland. Men inte Sverige, rapporterar Dagens ETC.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch är mycket kritisk till Sveriges ovilja att medverka i evakueringen.

– Det är ju inte många hundra som det handlar om per land, så det är ju inte ett så stort åtagande, säger Måns Molander.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke MP delar kritiken.

– Det är min bestämda uppfattning att samtliga medlemsländer har en medmänsklig skyldighet att hjälpa människor på flykt. Det finns inget annat sätt att beskriva situationen på de grekiska öarna än fruktansvärd och omänsklig.

Malin Björk, EU-parlamentariker för V, anser att agerandet är oacceptabelt.

– Sverige pratar mycket om solidaritet och har sagt att vi behöver en solidarisk ordning och fördela ansvaret för att ta emot och pröva asylansökningarna, och sedan när man får tillfälle att göra det, då väljer man att ta ett steg tillbaka.Formulärets överkant

– Förhandlingsvägen, att bara sitta tills någon ger med sig, där har Orbán och hans gäng visat att de aldrig ger med sig. Det enda som fungerar är att göra saker.

Både Malin Björk och Alice Bah Kuhnke betonar att coronapandemin har gjort situationen i flyktinglägren värre.

Migrationsminister Morgan Johansson brukar framhålla att det är Migrationsverket som tillämpar lagstiftningen och att regeringen inte kan ha någon uppfattning.

Denna hållning har av bedömare tolkats som att S inte vill ta beslut som kan försvåra för att tidigare S-väljare, som gått till SD, skulle komma tillbaka till partiet.

Tommy Jansson

Läs mer:

You May Also Like