José Maravilla till höger på bilden. Foto: Peter Widén.

El Salvador på Folkhögskolan i Eskilstuna

Den 21 september arrangerade Latinamerikagrupperna i samarbete med Folkhögskolan i Eskilstuna ett informationsmöte om El Salvador. Västeråsaren José Maria Maravilla, själv veteran från kampen mot militärdiktaturen på 80-talet stod för informationen.

José skönmålade inte situationen. De drömmar som fanns hos de som kämpade för jämlikhet och demokrati har kommit på skam. Fortfarande styr samma elit som en gång bar upp militärdiktaturen.

Fredsfördraget skrevs under 1992. Den politiska högern har regerat den större delen av tiden men den vänstern i form av den f.d. befrielserörelsen FMLN har haft makten under tio av åren. Den bistra sanningen är att inte heller “vänstern” har rubbat den rika elitens makt.

Detta har lett till demoralisering i landet. Många ungdomar har vänt politiken ryggen och organiserat sej i de kriminella gängen, Maras, som plågar landet. Andra har emigrerat till USA.

FMLN som regerat i 10 år sedan 2009 kastades nu ut från regeringsmakten. I valet i Februari fick man katastrofalt dålig 14,5 procent, Den traditionella högern fick 31 procent. Vann gjorde uppstickaren Nayib Bukele.

Vem är han? Han kommer från en företagarfamilj, själv också affärsman, och har gjort en snabb karriär. Efter att i ett internt bråk blivit utesluten ur FMLN har han efter olika turer landat som presidentkandidat för en allians av tre partier; Det i USA av exilsalvadoraner bildade partiet Nya Idéer, ett litet socialdemokratiskt parti (Cambio Democratico) och GANA som är en utbrytning ur det traditionella ultrahögerpartiet ARENA.

Bukele fick 53 procent och har stora förhoppningar på sej. Han påminner inte så lite om Macron i Frankrike. Macron bröt sej ur den franska socialdemokratin som liksom FMLN i El Salvador svikit förhoppningarna och accepterat de besuttnas ekonomiska makt. Men precis som Macron har Bukele bara marknadsorienterad nyliberalism att erbjuda. Och El Salvador är till skillnad från Frankrike ett fattigt tredjevärlden-land. 2,5 miljoner människor har emigrerat till USA och skickar därifrån ekonomiskt stöd till sina familjer. Cirka 5 miljarder dollar årligen. I själva El Salvador bor idag 6 miljoner människor. Därmed blir Trumps försök att deportera salvadoraner också ett hot mot ekonomin i El Salvador. Bukele söker samarbete med Trumpregimen. Och man diskuterar nu en selektiv migration. USA ska kunna välja ut välutbildade och produktiva som kan få immigrera i USA.

José skönmålade som sagt inte situationen. Hans genomgång följdes av en diskussion där hela spektret av åsikter kom fram. Från att ge Bukele en chans till att bygga ett verklig demokratiskt socialistiskt alternativ.

José kommer inom kort att resa till El Salvador och lovade att efter hemkomsten åter besöka oss i Eskilstuna.

Peter Widén

You May Also Like