Borgmästaren i staden Vinto, Patricia Arce, grips, hånas, förnedras och dränks in i röd målarfärg medan fascisterna bränner ned kommunalhuset. Trots situationen hon befinner sig i ger Parricia Arce fascisterna svar på tal och låter sig inte skrämmas.

Läget skärps i Bolivia

Artikeln tidigare (8/11) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens Hemsida

Brev från tidigare minister Nila Heridia till journalisten Dick Emanuelsson:

Jag skriver till dig på nytt på grund av de oväntade överväldigande problemen i Bolivia.

Högern kan inte acceptera Evo i regeringen, en regering som uppnått en övertygande ekonomisk och social stabilitet. Oppositionen står inte ut för att Evo är från landet, säger det han tänker och är en bra chef och ledare. Hans brott är att han är antiimperialist och, självklart, indian.

Läget är skärpt sedan valen för ca 20 dagar sedan. De accepterar inte sitt nederlag och letar sätt på hur de kan underkänna Evos seger.

Sedan någon vecka har situationen blivit alltmer våldsam. Det de tidigare gjort i Venezuela och Nicaragua gör de idag i Bolivia.

Idag har aggressiviteten varit väldigt våldsam och förnedrande. Beväpnade med störar, kedjor, eldkastare, bazookas och skjutvapen har de angripit kvinnodemonstrationer. De har slagit dem, provocerat och förnedrat dem på de mest smärtsamma och skamliga sätt. Deras aggressivitet mot kvinnor verkar vara deras sätt att uppföra sig på.

Den mest våldsamma delen av oppositionen har orsakat två döda och fler än 60 skadade, samt flera tillfångatagna.

Det är väldigt allvarligt och viktigt att informera omvärlden om vad som händer.

Hälsningar,  Nila

Splittring i försöken att underkänna valet

Att OAS (De Amerikanska Staternas Organisation, med säte i Washington) redan första dagen efter valet, den 21 oktober, ville ha en andra valomgång trots att det återstod 17 procent att räkna, kan vi låta vara därhän, kanske ett misstag i arbetet för “Husbonden i Norr”.

Men omedelbart krävde oppositionskandidaten som förlorat med ca 650 000 röster färre än Evo Morales, Carlos Mesa, en andra valomgång.

Men sedan, när Valtribunalen och den sittande presidenten Evo Morales bjöd in Mesa, OAS och intresserade regeringar för att delta i kontrollräkning av röster och valprotokoll för att då konfrontera Mesas påstående om “valfusk”, då ville inte Mesa vara med längre utan sprang och gömde sig när de fascistiska stormtrupperna, med Civilkommitténs boss Fernando Camacho i spetsen, med ättlingar från Kroatien (och fascistiska Ustasja) och Serbien klev in på scenen och sa till Morales: “Du får 48 timmar på dig att lämna presidentpalatset”!

När Camacho trodde att det bara var att ta Civilkommitténs plan i Santa Cruz till El Alto för att där leda karavanen mot presidentpalatset var det El Altos organiserade f.d. gruvarbetare och bönder som satte P för fascisten som fick flyga tillbaka med svansen mellan benen till Santa Cruz.

Nu kräver fascisterna att Morales inte bara ska lämna presidentpalatset utan också att OAS SKA LÄMNA BOLIVIA!

Och där står Trumps utsända från OAS som hade tänkt fixa ihop något som skulle tillfredsställa deras Patron i Vita Huset och vet inte om de ska stanna för att “kirra valfusket” eller sjappa, vilket fascisterna kräver.

Dick Emanuelsson 191107  Läget skärps i Bolivia

Du som är i närheten av Jönköping har möjlighet att lyssna till Bolivias representant Isidora Coria på ABF lördag 9 november kl.15 på ABF.

You May Also Like