Kommer USA att stänga sin ambassad i Havanna?

Märkliga anklagelser mot Kuba

USA:s regering säger sig nu studera alternativet att stänga sin ambassad i Havanna på grund av den mystiska ”Dödsstrålen”, ett ljud-vapen som bara existerar i Kuba och som bara gör diplomater från Nordamerika döva.

Det återstår för Washington att visa korten i detta spel. Syftet att fullfölja ett angrepp utan namn på offren, utan några medicinska experter som stöd och baserat på ett påstått nytt vapen som verkar vara taget från den hemliga arsenalen hos James Bond.

I fredags skickade republikanska senatorer, bland dem kubansk-amerikanen Marco Rubio, ett brev till USA:s UD i vilken de uppmanar att Kuba förklara det som hänt och att i avsaknad av ett tillfredsställande svar, USA stänger sin ambassad. Marco Rubio har stort inflytande på Trump då några av den nuvarande administrationens skummaste aktiviteter ligger under denne senator, som också gett det akustiska vapnet namnet ”Dödsstrålen”.

Först påstod USA att några enstaka personer var påverkade, men efterhand har antalet ökat och sägs nu vara upp i ett trettiotal. Från början handlade det om problem med hörseln för att senare utvecklas till hjärnskador och från ett ohörbart ljud till ett smärtsamt sådant som väcker offret. Att man nu uppger en ny frekvens, en som går att höra, kan bero på att vetenskapens ståndpunkt är att det inte finns något sätt på vilket ett akustiskt ohörbart ljud kan ge hörselskador.

Psykologen Andrew Oxenham vid Minnesotas Universitet är skeptisk:

– Jag kan inte föreställa mig att sjukdom eller hörselbortfall kan knytas till detta ljud.

De nordamerikanska specialisterna anser inte heller att ett vapen som låter, vilket det gjort enligt de senaste uppgifterna, är troligt. Det om inte de kubanska vetenskapsmännen har haft framgång där deras nordamerikanska och sovjetiska kollegor misslyckats.

Det är svårt att förklara ett ljudligt vapen, säger experten Sharon Weinberger:

– Ett vapen av detta slag är högst otroligt, det skulle inte fungera. Under kalla kriget försökte både Sovjet och USA skapa ljud-vapen och misslyckades.

– Tills vi vet mer är möjligheten att det handlar om masshysteri trolig, säger den nyzeeländske sociologen Robert Barholomew.

– Baserat på den knappa informationen som avslöjats, är det mycket troligt att det handlar om just det, då symptomen är huvudvärk och illamående.

Han tillägger att ett fall som visar allvarligare symptom kan ha helt andra orsaker.

USA riktar anklagelser mot Kuba, men presenterar inga offer, inga namn, inga medicinska rapporter. Varför talar de inte i klartext och offentliggör informationen?

Den tråkiga nyheten med fallet med ”Dödsstrålen” är att det är ett plagiat på mediekampanjen om Iraks påstådda massförstörelsevapen. Den goda nyheten är att USA inte verkar att planera en militär invasion, utan att stänga sitt diplomatiska högkvarter i Havanna.

Cartas desde Cuba 170918

Översättning: Zoltan Tiroler

You May Also Like